HU HU

Demänovská szabadság barlangja

0 hodnotenia
Az Alacsony-Tátra északi oldalán található Demänovská-barlang nemzeti természeti emléke Szlovákia leghosszabb barlangrendszere. Nevezetességei közé tartozik a Demänovská jaskyňa slobody, amely sok éven át varázsolja a látogatókat gazdag, változatos színekben pompázó töltetével, a Demänovka titokzatos földalatti patakjával és varázslatos tavaival. Ez a leglátogatottabb barlang Szlovákiában.

Demänovská szabadság barlangja

Az Alacsony-Tátra északi oldalán található Demänovská-barlang nemzeti természeti emléke Szlovákia leghosszabb barlangrendszere. Nevezetességei közé tartozik a Demänovská jaskyňa slobody, amely sok éven át varázsolja a látogatókat gazdag, változatos színekben pompázó töltetével, a Demänovka titokzatos földalatti patakjával és varázslatos tavaival. Ez a leglátogatottabb barlang Szlovákiában.

Történelem

A barlangot A. Král fedezte fel A. Mišur és más felfedezők segítségével 1921-ben a Demänovka száraz, legalacsonyabb merülése során, és a Szabadság Templomának nevezte el. 1922-ben megalakult a Demänovské Barlangok Közzétételi Bizottsága, amely megkezdte a munkálatokat azok hozzáférhetővé tételén. 1923-ban ideiglenes villanyvilágítást szereltek fel. A barlangnak a Márvány folyótól a Nagykupolán át az Aranytóig tartó részét 1924-ben tették hozzáférhetővé.

1925-ben megalakult a Demänovské Barlangok Társasága, amely folytatta a Bizottság munkáját. 1926-ban egy A. Králo vezette expedíció felfedezte a Jánošík-dómot, a Szűz folyosót, a Szenvedés folyosóját és a Vörös Galériát. V. Benický és A. Lutonský 1927-ben fedezte fel a Varázsfolyosót és a Lila kupolát, 1929-ben a Szent Vitus termeit, egy évvel később pedig a Csodák termeit. 1928-ban a Točište-völgyben új bejáratot ástak a barlangba, amely 1930 óta működik. 1931-ben végleges elektromos világítást szereltek fel, és a megközelíthető útvonalat kiterjesztették a Ružová sienára és a Hviezdoslav-székesegyházhoz vezető lehajtót. Ugyanebben az évben J. Zelinka felfedezte a Medvedia folyosót, és felfedezte annak kommunikációját a felszínnel. 1933-ban a Medveda chódából új kijáratot ástak ki a barlangból, ami megváltoztatta a túra útvonalát. Hviezdoslav kupolájának felső részei 1931 és 1933 között váltak hozzáférhetővé. 1948 és 1955 között A. Droppa kutatta és átfogóan megcélozta a Demänovská dolina barlangjait. 1951-ben az ő vezetésével kapcsolták össze a Déményfalvi Szabadság-barlangot az Üres-barlanggal, 1983-ban V. Žikeš és Ľ barlangkutatók. Kokavec a Vyvieranie-barlanggal volt összekötve. 1952-ben, 1968-ban, 1974-ben és 1983-ban sikertelen próbálkozások után, 1986 és 1987 fordulóján létrejött természetes kapcsolata a Demänovská-i békebarlanggal. Az SSS Demänovská Dolina regionális csoport barlangászai 1986-ban a Nagy Kupola falára felmászva fedezték fel a barlang felső szintjeit, majd 1989-ben elérték a barlang és a Szikla alatti barlang és a Völgy-barlang kapcsolatát. 1991-ben Ľ vezetésével. Holík behatolt az 1,2 km hosszú Rombarlangba, majd összekapcsolta a Szabadság-barlanggal. Szintén később, 2004-től fedezték fel az 1,6 km hosszú Demänovská medve-barlangot (J. Šmoll és csapata), amely nyolc évvel később a Szabadság-barlang részévé vált egy eldugult járaton átásva, alig néhány méterre a betonúttól. a túra útvonalát. A barlangban 2009 óta részletes mérési munkákat végeznek P. Herich vezetésével, további felfedezések után a barlang mára több mint 11 km-esre nőtt, a feltárás, mérések jelenleg is folynak.

Forrás: Správa slovenských jaskýň (3.12.2023)

A Demänovská barlangrendszer morfológiailag legváltozatosabb részét képviseli. A Krížná-takaró mezozoos középső-triász sötétszürke gutensteini mészköveiben keletkezett tektonikai vetők mentén, a Demänovka és oldalsó lebegő merülő mellékfolyóinak merülő folyása következtében. A barlang hossza 11.117 m, magasságkülönbsége 130 m, a többiekkel együtt Szlovákia legnagyobb barlangrendszerét alkotja több mint 40 km-es hosszával.

Az alsó, folyó mintájú folyosók több horizontális fejlesztési szintet képviselnek (Márványfolyó, Agyagfolyosó, Szárazfolyosó, Földszint, Királygaléria). Egyes helyeken rohanással meghosszabbítják (Nagy- és Vízköpődóm, Rózsaszín terem, Pekelný Dome). A barlangszintekre függő helyzetben meredeken ereszkedő folyosók vezetnek, különösen a barlang jelenlegi be- és kijáratától. A kisebb ovális folyosókon (Szenvedés folyosója, Szűz folyosója, Medvedia folyosója, Klenotnica) kívül nagyobb tereket is tartalmaznak (Gömbkupola, Ejtőernyős gödör, Jánošíkov és Hviezdoslavov kupola, Hlboký kupola). A Miraculous Halls, Magic Corridor és Stone Vineyard repedezett karakterűek, a folyómodellezés jelentős jelei nélkül. A gazdag szinteres töltelékből egyedi szinteres tavirózsa és egyéb tavi formák (szivacsszerű, korallszerű, szőlőszerű) és különc cseppkövek találhatók. Hatalmas szinteres vízesések és sztalagmitok, szferolitos cseppkövek és sok más forma vonzza a figyelmet. A Great Dome-ban erős fehér, lágy szinter illata van.

A Demänovka földalatti patakja átfolyik a barlangon, amely az Alacsony-Tátra főgerince alatt, nem karsztos területen ered, és Lúčkyban süllyed a föld alá. A Demänovská szabadság-barlangtól északra található Vyvieranie-barlangon keresztül éri el a felszínt. A barlangban sok tó és tavacska található, megközelíthetetlen részeken a legnagyobb - a Veľké (Těsnohlídkove) tó 52 m hosszú, 5-12 m széles és több mint 7 m mély. A levegő hőmérséklete a barlangrendszerben 6,1-7,0 °C, a relatív páratartalom 94-99%.

A Medvedá hodbában egy barlangi medve (Ursus spelaeus) csontjait találták. Az Eukoenenia spelaea cickány felfedezése a pókfélék családjának egyik legészakibb előfordulása, így a Demänovské-barlang az egyik európai jelentőségű bioszpeleológiai lelőhely. A kis gerinctelen állatok közül fontos még az ezerlábú Allorhiscosoma szfinx (a közép-szlovákiai barlangokban honos), a százlábú Synurella intermedia és a Niphargus tatrensis.

Forrás: Správa slovenských jaskýň (3.12.2023)
Frissítve: 3.12.2023

Nyitvatartási idő

Az időjárás

Nem meghatározott


Kapcsolatba lépni

Demänovská szabadság barlangja
Liptovský Mikuláš
031 01 Demänovská Dolina
Demänovská Dolina
Vidék: Žilinský
Időszak: Liptovský Mikuláš
Vidék: Liptó
 48.998001904263, 19.58507730514

Liptovský Mikuláš
031 01 Demänovská Dolina
Demänovská Dolina

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események