HU HU
0 hodnotenia
A falu írásban először 1539-ben SOWOUCHYN néven szerepel (magyar név Zvoncsin, Harangfalva - 1910. év), a 20. század 60-as és 90-es éveiben végzett kutatás. a betelepülés bizonyítékai azonban már az őskorig nyúlnak vissza.

Zvončín falu

A falu írásban először 1539-ben SOWOUCHYN néven szerepel (magyar név Zvoncsin, Harangfalva - 1910. év), a 20. század 60-as és 90-es éveiben végzett kutatás. a betelepülés bizonyítékai azonban már az őskorig nyúlnak vissza.

A Červený Kameň birtokhoz tartozott, kilencedikén az esztergomi érseknek fizették ki. A három szomszédos falu, Suchá, Košolná és Zvončín közös plébániai körzettel rendelkezett, 1240 óta a Suchá nad Parnou plébániával.
Az r. 1543-ban 6 család lakta, négy évvel később 1547-ben több horvát telepes vándorolt be. A 17. - 18. században. a Pállfy család gyakran letétként adta a Zicha, a Pax és a nagyszombati jezsuita kollégium családjainak. Az r. 1794-ben csatolták Suchához.
Zvončín Nagyszombat löszdeszkájának nyugati részén fekszik, 164 m tengerszint feletti magasságban, Nagyszombat kerületi várostól 8 km-re ÉNy-ra. Kataszteri határon Šelpice, Suchá nad Parnou, Ružindol és Nagyszombat városával határos.
Szisztematikus régészeti kutatásokat még nem végeztek. 1957-ben dr. Bárta (Arch. Úst. SAV Nyitrában) "szénrétegeket talált a helyi alumíniumban, amelyek szerint az őskori betelepülésről lehetne beszélni" (Šimončič, 7. o., 12. o., Az alumíniumot említik helység neve). Négy évtizeddel később további részleges kutatások konkrétabb eredményeket hoztak.

1999 januárjában a Zvončín - Biely Kostol szakaszon gázvezeték lefektetése során a régészek „a barázda profiljában 90–140 cm mélységben egy törött tárgyat találtak, amelynek agyagtöltése jelentős mennyiségű kerámia anyagot tartalmazott. velátkultúrájú… szilánkok, egész és rekonstruálható alakok legalább 15 konténerből. A csoportban kisebb edények domináltak, világosbarna és sötétszürke színű finom agyagból. A durva szemcsés, világosbarna színű anyagból készült edény szilánkjai, amelyek felülete erősen megrepedt, ritkák. Nem zárható ki, hogy a sérült épület egy síregység vagy kerámiaraktár maradványát jelenti. " A bronzkori és római korban intenzív betelepülést bizonyító atipikus őskori kerámia anyagot és szilánkokat nyertek.
Az egyik megállapítás egy aerofon volt, amelyet egy barázdában fedeztek fel, körülbelül 40 cm mélységben. Szarvasagancsból készült eszköz szinte sértetlen maradt, csak a legalacsonyabb részen kissé korrodálódott. A cső a műszer teljes testén keresztül vezet, a falak 2-4 mm vastagok. A hangszer szájának megőrzési állapota miatt nem lehet pontosan meghatározni, hogy a száj zárva volt-e vagy nyitva, mindkét fuvola a római korszaktól a 13. századig fordul elő.
A kutatás a Medziháj helységben, Parná jobb parti teraszán zajlott, az eredmények jelenleg magángyűjteményben vannak. (AVANS)

Pavol Zvončínsky-t Nagyszombat 1394–1530 közötti számviteli könyve említi, az említés az 1482-es évre vonatkozik (fol. 154 in).
Az első "hivatalos" írásos említés a jobbágyvámok Červený Kameň birtokon történő nyilvántartásba vételéhez kapcsolódik.
Az 1535-1543-as években a falu szinte egyáltalán nem volt lakott - 28 települése volt, de csak hat volt lakott. Urbár 1543-tól az út bal oldalán, a Suchá (durnpacher strassen) felé sorolta a házakat: nem. 1-16-ot elhagyták, a 2. sz. 17 korábban Pavol Vitko volt, 18. Michal Gazda, 19. Martin Jurgovič polgármester, 20. Dian Jurgovič, 22. Ján Polák, 26. Gašpar Jurák. A többit elhagyják.
A Fuggerek - a Vörös Kő akkori tulajdonosai letelepítették az első horvát gyarmatosítókat, megszökve a Vistuk, Dlha és Dubova török terjeszkedés elől. Suchá-ban a lakosság csaknem felét tették ki. Zvončínban két család volt - Martina és Diana Jurgovičovcov. Erősebb új telepesek hulláma érkezett 1547-ben.
Csak 1554-ben volt teljesen lakott - azaz 28 település, és 1583-ban még 39-re is nőtt.

Nagyszombat város levéltárában megőrizte Zvončín polgármester két levelét Nagyszombat egyik kollégájának, szlovákul írva.
1622. május 5-én - a harang harangmestere és a tanácsosok megerősítik, hogy "ennek a levélnek a mutatója" jelent meg előttük, és kivonatot kértek az általános könyvektől a vagyoni követeléséről. Azonnal kiállították neki 1614. szeptember 21-i kivonatot, amikor Jano Ostrovský megosztotta vagyonát az akkori polgármester - Ján Heribanovič és Peter Petrovič, Pavel Tomašovič, Martin Albertovič és Ján Šatorovič 4 tanácsos előtt.
A második, 1690. szeptember 24-én kelt, a levélen aláírt tanúk - Jakub Habala és Andraš Heriban - szerint a cselpicei agglegények és a haranglovasok közötti csatát írják le.
Ugyancsak őrizték a Ján Marčiš vagyonának előlegének kifizetését (254 aranyérmét Ján Slováčektől Zvončínban, 1746. április 24-én).
Az 1749 - 1770 közötti időszakban vita alakult ki Nagyszombat városával. A harangok a városhoz tartozó közeli réteket legelőnek használták saját marháikhoz és baromfikhoz. Nagyszombat panaszát Pozsony polgármestere intézte - 1753. április 30-án betiltotta a Zvončans provokációit. Két megyei tisztviselő személyesen jött, hogy megrovja a falusiakat. Nem segített. Augusztus 25-én Nagyszombat városa hét marhadarabot adott át pozsonyi szolgának - František Aradinak -, akiket a nagyszombati járásbeli vadőr páholya fogott el. A "hősi" lakosok által a városnak okozott károk becslése néhány évig lenyugodott. 1811. április 29-én újból megismertették magukat - a polgármester élén két polgárt támadtak meg, akik este visszatértek a városba. Pozsony megye 1812 márciusáig foglalkozott az üggyel.

A falu története elválaszthatatlanul magában foglalja az építészetileg, művészetileg és történelmileg legértékesebb épületet - a helyi templomot, amelyet a Szent Anne.
Ben épült a templom és a torony 1790 klasszicista stílusban. Az anyag részben a Szent kápolnából származott. Anny. A többit Pabinfa Sabinel grófnő adományozta. A toronyban két megszentelt harang volt.
Az épület egyhajós hosszanti tér volt, amelyet félköríves apszissal kötnek össze a presbitériummal. Az építők a porosz boltozattípust választották az egész templom számára.
Az eredeti oltár, az építkezés óta oszlop volt Szent képével. Anne és a Szent szobrok Barbara és St. Ján Nepomucký oldalán. A levéltári források szerint az 1875-ös évet az oltár újjáépítésének és jelenlegi formájában történő átalakításának évének tekintik. Ma egy étteremből áll, ahol egy sátor található, mögötte egy gerenda alakú glóriát nyújtanak egy kinyújtott karra, körülvéve az álló Szűz Mária és Szent szobrát. Anny a közepén kis Jézussal. A presbitériumot négy konzolos szobor egészíti ki - Jézus Isteni Szíve és Szent. Júsef Pestún bal oldalán és Szűz Mária Szíve és Szent. Anton Paduánsky a jobb oldalon.

A diadalív bal oldalán oltárt talált egy Szent-szobor. Lisieux-i Terézia (Jézus), a 19. századi karmeliták Tizenöt éves korában belépett a kolostorba, és megpróbálta megtalálni a "lelki gyermekkor" útját. A felettesek ösztönzésére "A lélek története" címmel írta meg emlékeit. Csak 24 éves korában hunyt el 1897 a tuberkulózisról.
Fiatal karmelitaként ábrázolták, keresztje és rózsája a karjában, szavai szerint: "... halálom után rózsacsapatot fogok küldeni."
Szobra mögött festmény lóg, amely valószínűleg az eredeti oltár része volt az újjáépítés előtt. A téma Szent. Anna tanítja Maria lányát.
Jobb oldalon a második oldalsó oltár, a Szent-szoborral. Alojza Gonzagu hívő. A Mantua melletti Castiglione márki fiának eredetileg katonának kellett volna lennie, egy ideig a madridi királyi udvarban is töltött. Világi pályafutásáról azonban lemondott, és belépett a Jézus Társaságba. Alázattal, vezekléssel és erkölcsi tisztasággal jeleskedett. A római pestis során, a betegek kezelése során megfertőződött és r. 1591 23 évesen meghalt. Kereszt, liliom vagy koponya fiatal jezsuita képként ábrázolva. Néha korona van a lábánál - ez a nemesség és a világi élet címének elutasításának jele. A tanuló fiatalok védnöke.

Az előző oltárhoz hasonlóan a kép sem hiányzik - még nem tudjuk pontosan - képviselheti Szent. Martin, Tours püspöke, aki a mai Magyarországon született a 4. században. Római katonaként jött Franciaországba. Amiens városa előtt fél köpenyt adott a koldusnak. Éjjel Krisztus jelent meg neki, köpenyébe öltözve. Az esemény után több évig remetének és szerzetesnek élt. Püspökké választották, de elutasította a felszentelést, és a legenda szerint elrejtőzött egy libaállomány között, de elárulták. Ezért a koldus, a ló és a köpeny mellett attribútumai is libák. Egy másik lehetőség lehet St. Miklós, nagyon népszerű szent, a 4. század püspöke. Hasonló a St. Martin, egyik tulajdonsága koldus - irgalmának szimbóluma. De leggyakrabban 3 aranycsomó, alma vagy táska van benne. A legenda szerint éjszaka kidobta őket az ablakon az elszegényedett nemes három lányának, hogy megkapják a szükséges hozományt.
A templom hajójában két eredeti és legértékesebb szobor található a főoltártól. A bal oldalon található St. Barbora - szűz és mártír a 3. századból. Nagyon népszerű középkori szent, ő egyike a 14 rászoruló segítőnek és 4 nagy szűz között, Katarína, Margita és Dorota mellett. Apja egy lakótoronyban börtönbe zárta, mégis megkeresztelkedett. A torony harmadik ablakát kivágták, hogy emlékeztesse a Szentháromságra. Később börtönben és kínzásban esett át, végül saját apja ítélte el. Ugyanabban a pillanatban villámcsapás érte és megölte - ezért ő a tüzérek védőszentje. A fő megkülönböztető jegyek a vendéggel ellátott kehely, a három ablakos torony és a kard.
Imádkoztak hozzá a halál boldog órájáért.

A szemközti oldalon található egy szobor Szent. Ján Nepomucký, a 15. század vértanúja, Csehország védnöke. Eljutott a prágai érsek főképviselői rangjába. Konfliktus Vencel cseh királlyal IV. végül John kínzása és halála lett. A holttestet a Károly-hídról dobták a Moldvába - a hagyomány szerint nem akarta felfedni Sophia királynő gyónási titkát.
Jánost egy papzsákban és egy rochet ábrázolták, a fején öt csillaggal, amely szerint a halászok a folyón találták meg a testét. Kezében egy keresztet és egy pálmaágat tart - a vértanúság szimbóluma.
Néha ujja van a száján - titkot vagy nyelvet tartott, amelynek szövetét a korabeli források szerint épen megtalálták, amikor a szarkofág kinyílt.
Mindkét szoboron az egész alak tipikus barokk hullámzását láthatjuk S betű alakban.

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Vonattal, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

Elfogadott fizetések: Készpénz
beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Kerékpárosok, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 15.4.2020
Forrás: Obec Zvončín

Nyitvatartási idő

Az időjárás

Nem meghatározott


Kapcsolatba lépni

honlap: zvoncin.sk
Zvončín falu
Obecný úrad Zvončín
Zvončín 82
919 01  Zvončín
Vidék: Trnavský
Időszak: Trnava
Vidék: Trnavsko
 48.400161, 17.502579

Elhelyezkedés Zvončín

Obecný úrad Zvončín
Zvončín 82
919 01  Zvončín

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események