SK SK
0 hodnotení
Na Polánke pri Kaplnke Svätej Anny je po rekonštrukciách v roku 1987 a 2013 na podstavci socha Svätého Urbana patróna vinárov a vinohradníkov.

Socha sv. Urbana - Vištuk

Na Polánke pri Kaplnke Svätej Anny je po rekonštrukciách v roku 1987 a 2013 na podstavci socha Svätého Urbana patróna vinárov a vinohradníkov.

Z rozprávania p. Františka Uhlára z Vištuka.

Okolo r. 1985 som našiel úplne zdevastovanú, v húštinách, kde kedysi začínali vištucké vinohrady sochu sv. Urbana, patróna viníc a vinohradníkov. Začal som rozmýšľať, ako túto sochu opraviť a zachrániť. V tom čase som poznal istého kamenára p. Černera Miloša z Bratislavy (pôvodom českej národnosti), ktorého som požiadal, či by takúto sochu nevedel urobiť. Po nejakom čase mi oznámil, že má potrebný kameň a sochu môže urobiť. Tento môj zámer som potom oznámil vtedajšiemu vištuckému farárovi, DDr Alexejovi Izakovičovi. On myšlienku obnovy sv. Urbana podporil, ale odporučil, aby sa celá vec uskutočnila tajne, lebo vtedajší režim by to nielen nepodporil, ale zakázal. V roku 1987 p. Černer sochu doviezol a osadili sme ju na pripravený podstavec na odporúčanie DDr. Izakoviča poblíž kaplnky sv. Anny na Polánke. Pri inštalovaní sochy, nám blízko bývajúci p. Vladimír Brečan doniesol 2 fľaše vína, „lebo sa to patrí „- povedal. Františka Uhlára s manželkou, v tej dobe táto akcia stála 10.000.-Kčs. Účasť na tejto rekonštrukcii mal aj brat Františka Uhlára – Štefan, ktorý nechal vyhotoviť bronzovú tabuľku na označenie sochy. Prístrešok nad sochou sv. Urbana urobil Spolok Vinohradníkov a Vinárov vo Vištuku a vyhotovil ho bezplatne stolársky majster pán Michal Jurčovič. Okrem iných sôch a krížov bola socha sv. Urbana zrekonštruovaná v roku 2012 za farára ThDr. PeaDr. Alfonza Vladimíra Sabu, PhD, OP z milodarov farníkov Vištuckých.

Zdroj: Fara Vištuk

Doplňujúce informácie

Možnosti dopravy: Pešo, Bicyklom, Autom
Možnosti parkovania: Parkovanie zdarma v okolí


Vhodné pre: Rodiny s deťmi, Seniorov, Cyklistov, Mládež, Dospelých
Sezóna: Jar, Leto, Jeseň, Zima
Aktualizované dňa: 29.9.2021
Zdroj: GoSlovakia

Otváracie hodiny

Počasie

Neuvedené


Kontakt

Socha sv. Urbana - Vištuk
Vištuk
Kraj: Bratislavský
Okres: Pezinok
Región: Trnavsko, Mikroregión Červený kameň
 48.331694, 17.398051

Vištuk

Zobraziť kontakt

tipy na zážitok v okolí Podujatia