SK SK
0 hodnotení
Kultúra Pre deti Pre rodinu Pre seniorov
V hlavnej úlohe s miestnymi bosorkami, vďaka ktorým sa už od stredoveku Ružindolčania pasujú s prezývkou „bosoráci“. Tohtoročné historické udalosti budú inscenované v podobe nadväzujúcich scén.

Ružindolská bosorka

V hlavnej úlohe s miestnymi bosorkami, vďaka ktorým sa už od stredoveku Ružindolčania pasujú s prezývkou „bosoráci“. Tohtoročné historické udalosti budú inscenované v podobe nadväzujúcich scén.

V minulosti boli ženy venujúce sa čarám skôr uznávanými liečiteľkami ako bosorkami na metle, avšak za svoje magické schopnosti či vedomosti, ktorými predbehli dobu, často pykali. Až štyri z nich sa zapísali do dejín Trnavy, ktoré dodnes vypovedajú o krutosti ich osudu.

Pravdepodobne najznámejšia ružindolská „bosorka“ bola Katarína Šnajderová, ktorú v roku 1684 Trnavský magistrát odsúdil a upálil za branie úžitku od kráv, polí, záhrad a vinohradov. Týmto procesom však spory s miestnymi bosorkami nekončia. Dvoma ďalšími obvinenými ženami sa v roku 1744 stali Magdaléna, zvaná Abdonička a Anna Chlebová, zvaná Jamborka. Celá obec bola o oboch presvedčená, že svojimi čarami dokážu závažným spôsobom privolať chorobu, smrť a iné neblahosti na kohokoľvek. Pre údajné bosorky sa napokon súd skončil veľmi nepriaznivo. I napriek protirečeniu obetí a vypočúvaných svedkov ženy "múdry a opatrný" Trnavský magistrát vyhlásil za vinné a upálil ich na hranici.

Nudiť sa určite nebudú ani najmenší vďaka workshopom a rôznym ďalším aktivitám.

Do programu sa zapojí aj miestna Základná škola, deti si budú môcť vyrobiť svoj vlastný herbár vďaka mnohým aktivitám, ktoré ich na podujatí čakajú, program doplní aj miestny spevácky zbor Ružindolčané, miestni záhradkári ponúknu lokálne vínko, včelári med a iné produkty z medu, klub seniorov sa postará o gastro pochutiny starých mám a nebude chýbať ani program pre dospelých.

Oficiálny program na námestí sa začína o 12.00 h. a bude trvať do 18.00 h.

Doplnkový program bude prebiehať vo vinárstve Rosenthal od 14.30 h. kde atmosféru dotvorí dobová hudba, gitarové septeto Les étoiles a jedinečná Degustácia Bosoré. Vo vinárstve budete mať možnosť ochutnať aj pečené prasa či vínko. Oficiálne sa program vo vinárstve ukončí posledným vstupom o 18.00 h., zábava však môže pokračovať neobmedzene ďalej.

Program:
Program bude naozaj pestrý až rozprávkovo filmový. Ak si pamätáte Saxanu a jej príbeh, na Ružindolskej bosorke 2019 bude veľmi pravdepodobné, že podobné zážitky ako ona si odnesiete aj s vašimi ratolesťami domov. V čarodejníckej škole bude na deti čakať učiteľka lietania na metle, kováči prezlečení za čertov, dielňa na výrobu čarovných prútikov či ohňová akadémia. Môžete sa tiež tešiť na hrané scénky, dobové kostýmy, súťaže pre deti, miestnych vinárov a lokálne gastro špeciality starých mám.

Doplňujúce informácie

Možnosti dopravy: Pešo, Bicyklom, Autom, Autobusom
Možnosti parkovania: Parkovanie zdarma v okolí

Akceptované platby: Hotovosť

Vhodné pre: Deti, Rodiny s deťmi, Seniorov, Mládež, Dospelých
Aktualizované dňa: 30.9.2019

Dátum konania

Podujatie sa už skončilo.

Október 2019

Po Ut St Št Pi So Ne
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3

Kliknutím na príslušný deň podujatia zobrazíte čas konania


Vstupné

Nie je uvedené.


Kontakt

Telefón: +421 918 800 900
Webová stránka: rosenthal.sk
Ružindolská bosorka
Vinárstvo Rosenthal
Ružindol 5
919 63  Ružindol
Kraj: Trnavský
Okres: Trnava
Región: Trnavsko
 48.370477, 17.493238

Vinárstvo Rosenthal
Ružindol 5
919 63  Ružindol

Zobraziť kontakt

tipy na zážitok v okolí Podujatia