HU HU
6 hodnotenia
A motešicei ménesbirtok a Furioso fajta, eredetileg az osztrák-magyar hadsereg igényei szerint tenyésztett, erőteljes, jellegzetes, elegáns, fajtiszta lovakat tenyészt. Ezek a lovak a lovassport minden ágában megtalálhatók, a díjlovaglás, a parkour, a boltozat és különösen a teljes körű fitnesz területén. Megbízhatóan szórakoztató lovakként szolgálnak a hosszú terepi sétákhoz. Könnyen tarthatók és könnyen etethetők. Nagyon jól alkalmazkodnak az extrém terhelésekhez, és hajlandóak együttműködni kevésbé tapasztalt versenyzőkkel.

ŽREBČÍN MOTEŠICE - Motešice

A motešicei ménesbirtok a Furioso fajta, eredetileg az osztrák-magyar hadsereg igényei szerint tenyésztett, erőteljes, jellegzetes, elegáns, fajtiszta lovakat tenyészt. Ezek a lovak a lovassport minden ágában megtalálhatók, a díjlovaglás, a parkour, a boltozat és különösen a teljes körű fitnesz területén. Megbízhatóan szórakoztató lovakként szolgálnak a hosszú terepi sétákhoz. Könnyen tarthatók és könnyen etethetők. Nagyon jól alkalmazkodnak az extrém terhelésekhez, és hajlandóak együttműködni kevésbé tapasztalt versenyzőkkel.

A Horné Motešice ménesgazdaság történetét 1923 tavaszán kezdték írni. Ebben az időszakban a Bánovce nad Bebravou melletti Podlužanyból származó katonai ménesbirtokot az Oliver Selder birtok bérelt helyiségébe költöztették. Eleinte csak az államban vásárolt csikókat tenyésztették a hadsereg igényei szerint Horné Motešicében. A csikótenyésztés eredményei alapján a Katonai Adminisztráció 1927 -ben úgy döntött, hogy a csikót katonai ménesbirtokká alakítja.

Ezen események kapcsán el kell mondani, hogy 1930 -ban Szlovákiában mindössze 23 furiosa mén tevékenykedett, főleg a Kladruby nad Labem ménesbirtokból és a pohořelicei tartományi ménesbirtokból.

A Horné Motešice-i tenyésztés alapját 27 fős angol félvér kanca képezte, amelyeket a šumavai Hostoun katonai ménesbirtokából költöztek át. Az állomány fokozatosan feltöltődött. 10 angol teljes vérű, 45 angol félvér és 5 arab kancából állt. 1929-ben 9 anglo-normann kancát Franciaországból és 9 angol telivér kancát importáltak Horné Motešícbe. A Fornios Motešice -i furiosa -tenyésztés fejlesztése szempontjából idővel fontosnak tűnik 24 kanca behozatala a magyarországi sárvári ménesbirtokból 1932 és 1934 között.

A mén 259 Furioso XIII-3, öböl, 1926-ban született a Wieselburg ménesbirtokban, a kancák tenyésztésének fő ménje lett.

Az 1938 végi és 1939 eleji mozgósítás során a šumavai Hostounból származó katonai ménesbirtok tenyészanyagait áthelyezték Horní Motešícbe. A Horné Motešice intézet nem volt kész ilyen nagyszámú kanca befogadására, ezért saját állományából kellett válogatni. A Horné Motešice -ben összpontosult két csorda közül mindkét ménesbirtokból csak a legmagasabb minőségű kancák maradtak összesen 130 darabban, amelyekkel a szakértők szinte a második világháború végéig dolgoztak.

1943 -ban megváltoztatták az Oliver Selder -birtok tulajdonjogát, és sikertelenül fektetett be pénzt a Tátrában és a Szepességben történő olajkeresésbe. A csőd bejelentése után a birtokot Siebenstein bécsi finanszírozó vette meg. A ménesbirtok működése két helyen, nevezetesen Horné Motešice negyedik udvarán (a tenyészkancák jelenlegi udvara) helyezkedett el, ahol ekkor tenyészméneket és csikós tenyészkancák csordáját helyezték el. A szöcskék a Bobot épületén nőttek fel. A fiatal méneket nem a ménesben tartották, hanem elválasztásként áthelyezték a topolyai ménesbirtokba, ahol ménesbirtokot építettek. Csak később készült el a Letný Majer épület (3 km -re Motešíctől), ahol méneket helyeztek el az elválasztástól három éves korig.

Forrás: furioso (8.9.2021)
Forrás: furioso (8.9.2021)

Az 1944 őszi szlovák nemzeti felkelés idején a ménesbirtokot a trencséni körútra, később Nyitrára, Urmínba és Cabajaba evakuálták. A trencséni túrán történt evakuálás során az egész állomány egy hétig állt az esőben, ennek következtében néhány kivételtől eltekintve megjelent az influenza az állományban. A halálozás, különösen a fiatalabb években, elérte a 20%-ot. Az evakuálás során az állomány egy részét a német hadsereg elfogta, néhányan a rossz táplálkozás és a rossz lakhatási körülmények következményei következtében haltak meg. A háború után a német hadsereg néhány lova a szovjet és a román csapatok kezébe került.

A szovjet állatorvos és százados. Jozef Mandelik. A háború után az egész ménesgazdaság elhagyatott állapotban volt gazdasági és személyi szempontból is. A második világháború katonai eseményei miatt a ménesbirtok elvesztette lovai teljes állapotának kétötödét. A háború után az állomány helyreáll. 36 kanca mellett 22 négy- és ötéves kancát és tizenegy hároméves kancát adtak hozzá.

Furioso X - öböl, 1931 -ben született Kladruby nad Labemben, miután a Furioso IV 296 -ból Furioso, a Radovos -vonal nemes és harmonikus vonalának tipikus képviselője, és Furioso XV - öböl, 1936 -ban született Pohořelice -ben 34 Furioso XIII of 71 Przedswit VIII., Csontos, jellegzetes, nemes mén, jellegzetes kakas, elég mély, erős alapokkal, tágas járással.

1949 -ben szervezeti változások történtek, és az intézetet a katonai közigazgatásból áthelyezték az Állami Lótenyésztési Intézet, a PP - Horné Motešice Ménesbirtok nevű Mezőgazdasági és Földreform Bizottság adminisztrációjába. Ugyanezen a napon új tenyésztési célt tűztek ki. A ménesbirtok fő feladata az angol félvér előállítása volt a Furioso törzsek és a nagy arab mének, Gidran, majd később Dahoman alapján, földtermesztésre.

1961. szeptember 28 -án, a zónázás részeként az arab állományt a Topoľčianky Állami Ménesbirtokba helyezték át. Ugyanebben az évben a ménesbirtokot átnevezték Motešice Állami Tenyésztési Intézetre. Ezt követően, 1973 -ban fióktelepként a Topoľčianky -i Tenyésztőipari Vállalatba építették be. A motešicei ménesbirtok történetének legnagyobb változása az volt, hogy 1978 -ban egyesült a svinnai állami vagyonnal, és létrehozták a svinnai székhelyű Motešicei Tenyésztő Vállalatot. A társaság 4000 ha mezőgazdasági területet művelt, és 3500 szarvasmarhát, 2000 juhot és 500 lovat tartott. A társaságnak a trencséni kerület kilenc falujában volt létesítménye.

1993 -ban a társaságot felosztották a svinnai és a Žrebčín Motešice tenyésztőipari társaságra. Ettől az időponttól kezdve a ménesbirtok bonyolult privatizáción ment keresztül, ami azt eredményezte, hogy 2001-2002-ben egyetlen ló sem volt a ménesben. Van egy pusztítás, amelyet nem lehet összehasonlítani a második világháborúval.

Ismételt végrehajtás során a motešicei ménesbirtok a rajongók tulajdonába kerül dr. Slavomír Magál. A kezdeti problémák után a Szlovákiába, Magyarországra és Csehországba értékesített lovak kezdenek visszatérni a ménesbirtokba. 2004 -ben folytatódik a lovak tenyésztése. A tulajdonos ismét karddal lőheti ki a tulajdonos M tüzelését.

A 2002-2010 közötti időszakban az állományt konszolidálják. A festői hegyi környezet, mészkő altalaj, rengeteg nedvesség és hely optimális feltételeket teremt az egész állomány egészséges fejlődéséhez. 2010. december 31 -én 42 kanca volt a tenyésztésben, ebből 5 angol telivér és 37 furioso kanca. További nyolc kanca magasabb szintű tesztelésen esik át, miután teljesítette a teljesítményteszteket. Négy mén párosodik az alapállományban: 3429 North Star XI, 3536 Furioso XXV (Eurograf), 3672 Furioso XXX (Frodo), 3710 Gidran XXI (Jereván). A ménesbirtokon kívül minden vonal tizennégy tenyésztője dolgozik a tenyésztésben.

A sporttevékenység is folytatódik. A furioso lovak ideálisak sportoláshoz, díjlovagláshoz, ugráshoz és különösen sokoldalúsághoz, de boltozathoz is. A motešicei ménesbirtok minden évben számos érdekes lovas eseménynek ad otthont, 2007 óta pedig a CCI * nemzetközi katonai versenyeknek is.

A motešice tüzelésű lovak rendszeres résztvevői a fiatal lovak világbajnokságának mindenféle fitneszben. A motešíci Furioso -t erősen népszerűsítik a közép -európai régióban (Trencsén, Napajedla, Hódmezővásárhely) tartott lókiállításokon.

Forrás: furioso (8.9.2021)
Frissítve: 8.9.2021
Forrás: Obec Motešice

Nyitvatartási idő

Az időjárás

Nem meghatározott


Kapcsolatba lépni

ŽREBČÍN MOTEŠICE - Motešice
Trenčianske Teplice
913 26 Horné Motešice
Horné Motešice
Vidék: Trenčiansky
Időszak: Trenčín
Vidék: Közép Považie
 48.833038551975, 18.182610923455

Trenčianske Teplice
913 26 Horné Motešice
Horné Motešice

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események