HU HU

Tipp utazáshoz - Budmeríctől Červený kameňig

Maťo Šimončič

Maťo Šimončič

2 hodnotenia
Ma a Kis-Kárpátok régió egy részét várjuk. Budmericében indulunk, és Doľanyon át a Červený kameň kastélyig megyünk át. Útunk során számos látnivalót ismerhetünk meg, miközben felfrissülhet a borászatokban és a helyi "fogadókban". Ezt az utat kényelmesen meg lehet tenni kerékpárokkal egy nap alatt.

Budmericében kezdődik a mai történeti út a Kis-Kárpátok Červený Kameň kistérségében. Pontosabban a Budmerický udvarházban, amelyet 1888-89-ben gróf Pálffy Ján és akkor 16 éves felesége épített. Az uradalom északnyugati Budmericében, a Lindavský erdőben található. Könnyen megtalálja, GPS navigációval, vagy megkérdezheti a Budmerians útvonalát.

A kastélyt egy gyönyörű angol park veszi körül, jelentős természeti és táji jelentőséggel. Ne hagyja ki, rengeteg energiát fog kapni benne. Ha szép, akkor remek lehetőség a fűben piknikezni. A park közvetlen közelében, a Vörös-kőhöz vezető úton talál egy Pálffy gróf által épített kápolnát, a Lourdes-i Szűz Mária kápolnát.

Egy gyönyörű séta után a parkban átköltözünk Štefanová faluba. A falu közepén egy eredetileg gótikus templom vár ránk. Van egy kápolna is, amelyet eredetileg a templom előtti oszlopok között építettek. A templom tetejéről kifröccsenő víz azonban jelentősen megzavarta a kápolna boltozatát, így 1940-ben a közeli helyre költöztették. Aprócska, de biztosan nem fog hiányozni. Ülhet egy padon és meditálhat, a templom körüli fák minden évszakban gyönyörűek, a Stefaniaktól pedig nem hiányzik a humorérzék, ezért ne féljetek beszélgetni valakivel.

154_g3zk79djj0.jpg

A következő állomás a festői Szent Rosalie kápolna lesz. A kápolnát 1885-ben építették és 1885. szeptember 6-án szentelték fel négyezer hívő jelenlétében. A "Rozálkát" mindig Szent Rosalie ünnepe (szeptember 4.) utáni vasárnap látogatták. A környező falvakból is érkeztek ide emberek és felvonulások. Az ünnepek, ahogy ezt az ünnepet neveztük, gyakran társultak a szüreti ünnephez. A kápolna a Vivat Beňovský, S Rozálka című filmekben is háttérképpé vált. A kápolnát a jobb oldalon Štefanová és Častá "Na križniciach" irányában könnyedén megtalálja.

Ha elegendő felvételt készítettél, amelyek alkalmasak az instastory-k készítésére / ne felejtsd el használni a goslovakia hashtaget / folytasd az utad a közeli Dolianig (Ompitál történelmi néven). Ebben a szőlőtermő faluban, a Kis-Kárpátok lábánál akár kilenc nemzeti kulturális műemlékkel és ezen kívül egyéb emlékekkel is büszkélkedhetnek, amelyek közül néhányat ma meglátogatunk. Körülbelül a falu közepén, a templom előtt talál egy kőtornyot, amelyet valószínűleg a 16. század második felében építettek városi toronyként. Harangtoronyként és talán megfigyelő toronyként is szolgált az ellenség váratlan inváziója előtt a háború alatt. Több ezer más toronnyal ellentétben ennek egyetlen egyedi sajátossága van. Az áramló patak felett helyezkedik el. Juraj Fándly történetében erről az egyediségről ír Dolian enyhe hazaszeretet mellett, mint csodálatra méltó európai ritkaság, mert "sem Bécsnek, sem Párizsnak, sem Rómának nincs ilyen ritkasága"

154_5wleks1quw.jpg

A sarkon található a Dolianus-templom. Eredetileg egy gótikus templom a 14. századból származik. Kővel védett fallal erősítették meg, eredetileg lőterekkel. A védőfal a mai napig nagyrészt megmaradt. A templomot az évszázadok során többször átépítették és bővítették. 1664-ben megkezdődött a templom új, nagyobb hajójának építése. 1678-ban a templom hajóját megemelték, és az eredeti deszkamennyezetet tégla boltozat váltotta fel. Az 1832-1834-es években a templomot ismét templomtorony bővítette.
A templom körüli séta a Kálváriába vezet. Nagyon szép lelki és egészségügyi séta. Útközben 14 neogótikus stílusban épült kápolna mellett felfedezhet egy jól kidolgozott arborétumot is. A kálvária a domb tetején ér véget, és közvetlenül mögötte, mintha egy része lennének, három magas kőkereszt van. Ezek azonban 1758-ig nyúlnak vissza, és Jozef Plecho akkori plébános szerezte be őket. Középen a megfeszített Jézust és két oldalt megfeszített bűnözőt ábrázolják. A kálváriát Várdai Konstantin, Dolian szülöttje építette. Akadémikus rajzprofesszorként Várdai az építészeti tervezés és a kápolnák festményeinek szerzője is volt. Minden évben május második felében hagyományos kócos zarándoklatra kerül sor a Kálvárián. A keresztek felett találjuk a Szent templomot Sebastian barokk stílusban épült. 1708-ban épült Pavel Hartperger plébános (1659 - 1673 és 1677 - 1685 években Doľanyban dolgozott) birtokából.

154_jfrx486h7a.jpg

A templom 8,2 méter hosszú és 6,5 méter széles. A kápolna az egyházi ünnepi rendezvények alatt látogatható, a sajátossága az, hogy 2009. június 12-én a modern történelem során először a Szent Záró ünnepség zárult le. házasság. Eredetileg a templomban volt egy ritka Szent Sebestyén festmény, állítólag Esteban Bartolomé Murillo spanyol barokk festő eredetije, de 1974-ben valaki ellopta a képet a kápolnából, és még nem találták meg. Jobb oldalon található a Szent Leonard templom a 14. vagy a 15. századból. Gótikus stílusban épült. A templom különlegessége, hogy bal oldala sziklaszirtben helyezkedik el. A nagy szikla így kinyúlik a templomba, és kitölti a fakórus alatti helyet. Valamikor 1645 után a templomot kápolna bővítette. Ma ez az egyetlen középkori templom a tágabb területen. A templom mögött egy kis barlang található. Egy ősi helyi legenda szerint ez a barlang mindig Franciaországhoz vezetett és St. Leonard Franciaországból jött vele Dolianba. Az ókori múltban remeték éltek a templom közelében. Az utolsó remete, aki valószínűleg 1759-ig itt élt, egy bizonyos morva Remigius volt. A templom tágabban ismert, mert a Dolianusból és a környező falvakból származó katolikus hívek minden évben húsvét után hetedik vasárnapon zarándokolnak ide.

154_9rgveu2onm.jpg

A jobb oldali templomtól nem messze, amikor maga mögött áll a templom, megtalálhatja Juraj Fándly, egy fontos szlovák író és nemzeti ébresztõ szülőházát is. Papként dolgozott Sereden, Lukáčovcén és Naháčban. 1807-ben korán nyugdíjba ment Dolianban. Szülei háza mögött saját házat épített, amelyben élte utolsó éveit. Itt hunyt el 1811. március 7-én is. Fándly a Bernolák mozgalom vezető képviselője, a Szlovák Tudós Társaság alapító tagja, író, költő, történész, a közgazdaságtan és az egészségtudomány népszerűsítője volt. Első munkája a Szerzetes és az ördög közötti bizalmas szerződés volt, amely 1789-ben jelent meg. Ez az első mű, amelyet valaha az első kodifikált szlovák nyelven írtak, az ún. bernolákovčine. A következő években más munkákat publikált, különös tekintettel a gazdák oktatására. Összesen mintegy 38 címet írt vagy dolgozott fel.
A faluban található Juraj Palkovič szülői háza is. Gyermekkorának egy részét ebben a házban töltötte, és Juraj Palkovič, a szlovák irodalom nagy védnöke, műfordító és kiadó felnőttként tért vissza ide. Élete során magas egyházi rangot töltött be, kanonok, fődiakónus volt, 1825-től Esztergomban Szent István posta, ahol 1835. január 21-én hunyt el. Palkovič nagylelkű mecénásként sok szlovák írót támogatott, például a Különféle versek, Aeneida, Svatopluk és Cirillo-Metodiada című műveket publikálta J. Hollé költőnek. Életműve az egész Biblia fordítása.

154_qkpmmq2bj4.jpg

A mai út utolsó állomása a Vörös-kő vár lesz. Ha éhes vagy útközben, akkor állj meg a Častá-i pékségnél, amely NON STOP nyitva tart vasárnap 16.00-tól szombatig 13.00-ig, és próbáld ki a kúpokat, amelyekről azt mondják, hogy Közép-Európában a legjobbak. Ha azonban még egy ideig kitart, az utat a kastélyban található Tavern pod Baštou-ban fejezheti be.
Častán keresztül juthat el a kastélyba, közlekedési táblák vezetik.
A Červený Kameň-kastély építéséről van egy legenda, miszerint, amikor 12 bölcsnek kellett eldöntenie, hol építik, 11-en közülük a közeli Kukla-hegy mellett döntöttek. Az egyik azonban elmondta nekik, hogy a szellemek és a szellemek a Kukla hegyén találkoznak, és nem jó őket kastélyépítéssel zavarni. Azt azonban nem tudták megmondani, és elkezdődött az építkezés Kuklán. Egy nap azonban az építők nem találták épülő épületüket. A jó tündérek éjszakára a jelenlegi helyre költöztették. Tehát mindenki megértette, hogy ő lesz itt a legjobb, és oda vitték.
A mai Červený Kameň kastély udvarán a 13. század közepén egy kőkastély állt, amely a várak határrendszerének része volt, Pozsonytól Žilinaig húzódott. Ez az eredeti kastély a 16. század első felében tűnt el, amikor annak akkori tulajdonosai, a Fugger család augsburgi üzletemberei mintegy 15 százalék körül új várat építettek körülötte, központi négyzet alakú udvarral, négy sarokbástyával és kiterjedt tárolópincékkel.
Az egyik túrán részt vehet a Červený Kameň kastélyban, erről a vonalról többet megtudhat.

oszd meg
Spracoval: Maťo Šimončič
Frissítve: 8.6.2020
Forrás: GoSlovakia


Lehet, hogy érdekel