HU HU

Natália Krosnerová

0 hodnotenia
Cífer régiónk legnagyobb faluja. Folyamatosan növekszik, de történelmi szempontból nagyon sok mindent kínál. A múltból származó hagyomány gyökerei a jelenben vannak.

A falu legrégebbi írásos említése 1291-ből származik, és az esztergomi káptalan dokumentumában szerepel. Szerinte Cífer örökletes, azaz a Lefantovszk család egykori tulajdonát képezte, a 16. századtól kezdve a Ňáriov család, később a Zičiov család és több paraszti családé volt. A 18. század elején Cífer piaci törvényt nyert és mezőgazdasági várossá vált. A lakók mezőgazdasággal és hímzéssel foglalkoztak. Hollósa Mária nevéhez és Charlotte Ziči akkori grófnő támogatásához kapcsolódik egy hímzőiskola 1892-es létrehozása, amelyben még a bécsi császári udvar számára is varrtak. A hímzés szépsége számos világdíjat nyert. A folklórnak a faluban is nagy hagyományai vannak - a kezdetek 1919-re nyúlnak vissza, amikor Ján Palárik helyi drámai köre működött. Ma Cíferben működik a Cífer Folklore Group. Dalokkal, táncokkal, szokásokkal és gyönyörű jelmezekkel közelebb hozza a régiót a nyilvánossághoz Szlovákia különböző részein, de külföldön is. A munka eredményeinek jutalma számos kitüntetés és megtisztelő emlék. A faluban működő egyéb szervezetek közül megemlítjük a Zenebarátok Egyesületét, amely számos koncertet készít a Cíferben, valamint a Nyugdíjasok Klubját, egy 1935-ben alapított kórust, egy tűzoltóságot, egy kertész szakszervezetet és egy halászot. unió.

Cífer falu látnivalói

A faluban bővelkedő számos kulturális emlék közül megemlítjük a római katolikus templomot, a Szent Michal arkangyal 1936-tól, ezen a helyen a harmadik a sorban, a római katolikus plébánia 1812-től, a temető neogótikus kápolnája, az első világháborúban elesettek emlékműve 1928-tól, a Szűz Mária kápolna a Hét bánat a 17. századtól, a kereszt 1807-ből a temetőben, a Szent szobor Vendelín 1755-től, a kápolna Szent Cyril és Methodius 1944-től, valamint a Szent kápolna Nepomuki János 1735-től, a Szent-szobor Ján Nepomucký 1799-től a templom vagy az udvarház előtt.

A község jelenlegi jellege Cífer

Cífer falu a Nagyszombati-felvidék délkeleti szélén fekszik, rajta a Gidra-patak folyik át. A községhez tartozó Pác és Jarná helyi részeivel együtt 4275 lakosa van - ez Nagyszombat kerület legnagyobb faluja. A falu fejlesztette a mezőgazdaságot, a gépészetet és az élelmiszertermelést. A falu nagyon jó vasúti és közúti összeköttetéssel rendelkezik Pozsonnyal és Nagyszombattal. Ami a polgári és technikai létesítményeket illeti, a községben van egy általános és óvodai, általános, gyermek- és fogorvosi rendelő, posta, ATM, könyvtár, tornaterem, multifunkcionális játszótér, stadion, számos éttermi létesítmény, textil élelmiszer-áruház, írószer, virágüzlet, vegyesbolt , közvízellátás és csatornázás, gyűjtőudvar. Itt található az IDC LOLLY üzem, amely csokoládét és cukrászdát gyárt. Cífer község és környéke mintegy 145 lakosának biztosít munkát. A falu másik fontos vállalata a BIOMIN as, amely gyógyszerekkel, étrend- és takarmánykiegészítőkkel kapcsolatos kutatással, fejlesztéssel, gyártással és értékesítéssel foglalkozik. A községben számos sportklub működik, a ŠK Cífer futballklub, a TJ Sokol Cífer kézilabda klub, a Cífer sakkklub, a Canis Cífer klub. A falu egész évben számos kulturális, társadalmi és sporteseménynek és tevékenységnek ad otthont.

oszd meg
Spracoval: Natália Krosnerová
Frissítve: 8.6.2020


Lehet, hogy érdekel