HU HU

PEZINOK - KIS KARPÁT ÉKSZER

Michaela Milá

0 hodnotenia
Ha Ön a minőségi bor, a történelem, a művészet és a kellemes környezet kedvelője, akkor hétvégi és nyaralási terveibe mindenképpen bele kell foglalnia Pezinok látogatását. A város része a Kis-Kárpátok Borútjának, amely összeköti a régió falvait és városait szőlészeti és borászati hagyományokkal Pozsonytól Smolenice-ig. Érdekes a turisták számára, de történelmi emlékeinek, polgári és szőlőházainak, valamint a falak többi részének is köszönhető.

Gazdag a bornak köszönhetően

Pezinokot 1208-ban említik az adományozás királyi okmányai, a német gyarmatosítás első hulláma után bányászati és szőlészeti, 1647-ben királyi város lett. A 17. és a 18. században virágzott a legjobban - a bornak köszönhetően Magyarország egyik leggazdagabb városa volt. Pezinok leghíresebb műemlékei a reneszánsz városháza, a 13. századi kastély és négy templom. A gróf František Pálfi által alapított, tóval ellátott angol park ideális hely a kikapcsolódásra nemcsak azok számára, akik csendes helyeket keresnek, hanem egész családok sétáira is.

Valami ínyenceknek

Pezinok felfedezésekor a Malokarpatske Múzeumban található egy szőlőtermesztési kiállítás, a Pezinok régészeti kutatással nyert tárgyak kiállítása és Szlovákia első és egyetlen Insit Art Galériája, amelyet a műkedvelők a rekonstruált Schaubmar malomban találnak megőrzött malom.

Ügyeljen arra, hogy ne hagyja ki a helyi borászok kiváló borainak és a Kis-Kárpátok régió jellegzetes gasztronómiai különlegességeinek egyikét - például a Culinary Trails projektben részt vevő éttermekben.

Hagyományos boros rendezvények

  • Borpiacok (április)
  • Bor és levendula (július)
  • Vintage (szeptember)
  • Nyitott pincék napja (november)
  • Szent Márton áldása a fiatal borról (november 11.)

Rengeteg tanösvény

Ha közelebb áll az aktívabb pihenéshez, sétáljon át különféle tanösvényeken, és azokon keresztül fedezze fel a helyi látnivalókat is. Népszerű például a bányászati tanösvény, az erdei tanösvény, a bortermelő tanösvény vagy a város történelmi köre. A kék turistajelzést követve keresztezheti a körülbelül 12 kilométeres útvonalat Pezinok - Baba.

A városban és környékén más lehetőségek kínálkoznak a nyári és a téli turizmusra. A megjelölt utak mellett lovaglás és tenisz a Rozálka egészségterületen, fedett uszoda, squash csarnok, kerékpáros útvonalak, télen lefelé és sífutópályák műhóval és öt felvonó a Baba-hegyen. Ha felveszi a kapcsolatot a pezinoki Városi Információs Központtal, akkor tanácsot ad Önnek tevékenységének kiválasztásában előre, de a helyszínen is.

ÉRDEKELJÜK: FUTÁS FUTÁSA

Ha azok közé tartozik, akik szeretik a futást, vagy legalábbis egy pohár jó borral a kézben szeretnék ösztönözni a futókat, ne hagyja ki az idén a Lyreco Beh Pezinkom 7. évfolyamát. Ez egy nagyon jól előkészített sport- és társasági esemény, ahol a futók élvezhetik a futás örömét egy 9 km-es pályán, kezdettel a kastélyparktól a Pezinok környéki szőlőskerteken át, és a városon keresztül visszatérve a kastélyparkba, amelyet őszintén futnak . A szervező a Futóklub Beh Pezinkom, oz, az útvonal igénytelen, mindössze 68 méteres magasságnöveléssel. Azok is megtehetik, akik először akarnak állni a versenyen. A duzzadt akcióhősök mellett itt találkozhatsz a közönséges halandókkal is - 60 év körüli férfiakkal, olyan férfiakkal, akik évesen mozognak, mert ülő munkájuk van, vagy fiatal csecsemőkkel, akik úgy döntöttek, hogy egy karcsú vonalért küzdenek. Barátságos légkör uralkodik, a nézők értékelni fogják az utolsó teljesítményét a célban. A gyerekeknek hagyományos gyermekfutások lesznek, sorsolás és kísérő rendezvények is lesznek. Kapacitás 600 futó. Mi a szerkesztőségből is két évig vettünk részt a Behu Pezinkben, és nagyon ajánljuk! Kellemes hétvége van a családdal és a barátokkal töltve - kevesebb, mint egy óra izzadás a pályán, majd séta a festői városban és egy jól megérdemelt torta vagy pohár bor a szívélyes Pezinok társaságában.

www.behpezinkom.sk

oszd meg
Spracoval: Michaela Milá
Frissítve: 8.6.2020


Lehet, hogy érdekel