HU HU

Az őskor története a DUNA körül vezet

Juraj Haruštiak

1 hodnotenie
A Donau-Auen Nemzeti Park, egy rövid ugrásnyira a határtól, felfedezi az expedíciókat és a családi kirándulásokat

Állati paradicsom

A Duna Bécstől Devínig tartó áramlása ezen európai meder utolsó szabályozatlan szakaszaihoz tartozik. A szabadon folyó Duna 36 kilométeres szakasza az osztrák Donau-Auen Nemzeti Park része. Fordításban neve Dunajské luhy lenne. A környező síkvidéki táj tipikus ártéri erdőkkel fontos vándorló biokoridor. A rétek, tónusok, vízzel borított rétek és a Duna régi sötét ágai mintha az Utazás az őskorig című legendás filmből lettek kivágva. A mocsarakból különféle békafajták dallamos csikorgása hallatszik. A megvilágított ritka erdőkben a gímszarvas hatalmas méretűre növekszik, az aljnövényzetben vaddisznó látható, és sok évtized után a vízi hód hosszú évtizedek után ismét meghonosodott. Az erdő lejtői mentén és a nedves rétek mocsaras környezetében több kígyófaj él és a veszélyeztetett mocsári teknős. A Donau-Auen Nemzeti Park vízi expedíciói során a látogatók nagy kóborló folyami kavicsok élő példányaival vagy legalábbis a sárban levő nyomaikkal találkozhatnak. A sötét liget, a vessző nagyságú sötét színű madár, függ a nyílt és részben nyitott tájatól, vízterületekkel és erdővel. Tipikus hullámtéri madár, és a Donau-Auen Nemzeti Park az a terület, ahol a ragadozó előfordulása Ausztriában a legmagasabb. Az elmúlt években a tengeri sas még a Duna árterén is sikeresen fészkelődött, ami azt a reményt kelti, hogy a legnagyobb sasfaj itt telepedett le végleg. A rovarok miniatűr birodalmát egy kihagyhatatlan szarvasbogár, de a szitakötők, pillangók és imák különféle fajai is uralják. A rák itt is megtalálta otthonát. A folyó mentén található kavicsos strandokon nagyon ritkán találkozhat egy nagy egzotikus póktetővel. Nagyon ritkán látni a kapcsolódó foltos rigót száraz gyepeken - Közép-Európa legnagyobb pókja. A buja vízi növényzetben vagy az elhalt fa alatt csuka leselkedik áldozatára. A friss Duna-vizekben egy rendkívül veszélyeztetett kicsi tokhal vagy ragadozó ponty - Európában az egyetlen ragadozó ponty hal - is túlél.

Az ártéri erdők vad szépsége

A gyakran elárasztott ártéri növényzet közös fái az idősebbek, a fűzek és a nyárfák. Együtt alkotják az úgynevezett puha ártéri erdőt. A 4 m magasságig megnőő nád a vízzel borított területeken is virágzik. A környező táj általános színét különféle fűfélék, rácsos növények, hegymászó növények, vízi virágok és réti gyógynövények teszik teljessé. Ennek az országnak az éltető eleme a Duna. Számos vízterület kapcsolódik egymáshoz a vízszint magasságának megfelelően. Vannak áramlási oldalkarok és lerakódásokkal eldugult régi karok. Közöttük buja ártéri erdővel benőtt területek találhatók. Különlegessége az ún "Forró élőhelyek", a pusztai élőhelyekhez hasonló területek, amelyek száraz területeken terjednek. Az erdők közepén olyan fajokban gazdag rétek is vannak, amelyeket az emberek évszázadokkal ezelőtt itt telepítettek. Az úgynevezett kemény ártéri erdő magasabb helyeken húzódik, ahol a gyakori áradás nem elérhető. Tölgy, juhar, kőris és hárs áll. A természetes erdőregeneráció alapelvei itt érvényesek annak érdekében, hogy minél jobban kiküszöböljék az őshonos fafajokat, mint pl achát és nyár hibridek. Az egyetlen tolerált "favágó" itt a hód. A Duna bal partján fekvő oldalkarok többnyire eldugult víztestek, amelyeken keresztül a Duna vize valamikor átfolyott. A Duna medrének áthelyezésével és az 1970-es évekbeli beavatkozások szabályozásával elváltak a fő pataktól, benőtt vízi növények és mocsarakká változtak. Ezek a vizes élőhelyek Európában a leggazdagabb növényfajokkal rendelkező élőhelyek.

A vízszinttől

A Duna a vállával leginkább kalandos rafting közben élvezhető - kenu vagy tutajókban eveznek holt vállakkal, vagy amikor a Tschaike-on felfelé hajóznak. Áprilistól októberig felejthetetlen kombinált kirándulásokat kínálnak a látogatók - rafting túra felnőttek vagy családok csoportjai számára, kenutúra oldalsó karokon vagy csoportos hajókirándulás a nyílt Dunán, motoros hajóút Bécsből a csendesbe a nemzeti park sarka. A hajóutak 3-6 óráig tartanak, néhány nappal korábban regisztrálni kell rájuk az elektronikus űrlap kitöltésével vagy telefonon.

Önállóan - gyalog és biciklivel

Azok számára, akik úgy döntöttek, hogy önállóan fedezik fel Donau-Auen környékét, rendelkezésre áll a jelzett utak kiterjedt hálózata a túraútvonalak részletes leírásával. Lehetőség van kombinálni a park látogatását a kerékpározással, és a Pozsonyból Orth an der Donau falu felé vezető meglévő kerékpárutakat használni. Ez az egyszerű út vezet a bergeni határátkelőhelyen, Hainburgon, Hainburg mögött a Donau-Brücke hídon át a Duna-parton, a Duna-ágak és rétek gyönyörű természeti tája mentén. Egy másik lehetőség az, hogy át kell menni a Cyklomost Slobody-n Devínská Nová Ves-ben, majd a Schloss Hof-kastély és a Schloss Niederweiden-kastély mellett a Donau-Brücke híd irányába, majd a Duna töltése mentén Orth an der Donau faluig. Hosszabb túrákhoz sátrat és kandallót állíthat fel a Stopfenreuth közelében található Au-Terasse rét egyetlen nyilvános kempingjében. Az ártéri terasz egy kétszintes teraszos platform, amely a Duna közelében helyezkedik el. A látogatók a Dunára és a környező vidékre nyújtanak kilátást, a közvetlen közelében pedig egy természetes strand található a Duna partján.

HOVÁ MENJEN

A legtöbb expedíció kiindulópontja a nemzeti park központja - az Orth-kastély (Schloss Orth). Ide lehet autóval eljutni Pozsonyból, ha átjutunk a hídon átívelő hídon a Duna túlsó partjára, és továbbhaladunk az Engelhartstetten - Pframa - Orth an der Donau irányába, vagy közvetlenül a híd után fordulunk balra, és párhuzamosan eljutunk Orthig. útvonal Stopfenreuth-on keresztül. Az Orth-kastélyban megtekintheti a "DonAUräume" ártéri erdőkről szóló multimédiás kiállítást, az ORTH hazafias múzeummúzeumot, amely a festői szépségű Orth an der Donau falu történetével foglalkozik, meglátogathatja a kilátót, vagy csoportos kirándulásokat és egyéni programokat foglalhat el háztömbnyire a menü nemzeti parktól. A kellemes kastélyterület része a Schlossinsel (Vársziget), ahol vezetett túra során vagy egyedül megismerkedik az ártéri táj jellegzetes állataival, amelyeket közelről figyelhet meg. Nagy élmény a dunai halak megfigyelése természetes környezetükben, egy víz alatti természetes akváriumban. Nagyon ajánlott!

Az utazások és túrák második fontos kiindulópontja a Lobau Látogatóközpont - a Donau-Auen kapuja, amely a nemzeti park másik végén, Bécs 22. kerületében található. A "tonAU" hangkiállítás és az "AU-mozi" árterületeiről szóló film az érdeklődők számára a hagyományőrző kilátást nyújtja az ártéri tájra. A nemzeti park útmutatói számos speciális tematikus programot kínálnak csoportok és iskolai csoportok számára. Korábbi megállapodás után szlovákul beszélő csoportok számára is szervezhetnek programot. A nemzeti park honlapján: www.donauauen. a Naptár részben pedig gazdag programot talál március, április és május hónapokra. A szervezett természetjárásokat előre regisztrálni kell közvetlenül a weboldalon az online űrlap kitöltésével vagy telefonon legalább 3 nappal korábban.

oszd meg
Spracoval: Juraj Haruštiak
Frissítve: 8.6.2020


Lehet, hogy érdekel