HU HU
0 hodnotenia
A fenséges udvarház és mellette kisebb testvére, Malý diel, helyi nevén Selčiansky, mintha az enyhe dombos területen fekvő Selce falut őrizné.

Selce falu

A fenséges udvarház és mellette kisebb testvére, Malý diel, helyi nevén Selčiansky, mintha az enyhe dombos területen fekvő Selce falut őrizné.

A falu közepén emelkedik uralkodója - a római katolikus templom Szent Cyril és Methodius, amely a magas toronynak köszönhetően több kilométeres távolságból is látható. Plébániatemplom Szent Az eredetileg minden szentnek felszentelt Cyril és Methodius elsőként Felső-Magyarországon, azaz a mai Szlovákia területén szentelték fel a thesszalonikai testvéreknek.

1863-ban ünnepelték az ezeréves évfordulót, amikor a thesszalonika testvérek apostoli misszióba kezdtek a szlávoknál. Július Plošic lelkes pap és nacionalista, aki akkor Selcében dolgozott, csodálatos összszlovákiai ünnepséget szervezett, amelyre a Szentháromság ünnepén, május 31-én Selcén került sor. Oltári festmény Szent Cyrilt és Methodiust, akiket Július Jonáš festő festett erre az eseményre, ebből az alkalomból Štefan Moyzes besztercebányai püspök szentelt fel, és a selciai plébániatemplom így lett az első templom, amelyet a thesszalonikai testvérnek szenteltek. A 19. század kedvezőtlen körülményei között, amikor a nemzeti elnyomás erős volt, ez az egyedülálló ünnepség a thesszaloniánus testvérek Nagy-Morvaországba érkezésének ezredfordulójának legnagyobb tömegű és legnagyobb ünnepe volt. A felújított festmény a templom szentélyében található, Selce pedig a besztercebányai egyházmegye Cirill és Metód tiszteletének fő központja, ahol minden évben, július 5-én zajlik a kiril és metodius egyházmegyei zarándoklat.

A már említett Július Plošic is részt vett a Matica slovenská megalapításában, és 1863. augusztus 4-én tartott első közgyűlésén kezdeményezte egy emlékhársfa - a szlávizmus szimbolikus fájának - ültetését. A mai napig ez a hársfa díszíti a templom udvarának bejáratát, és arról tanúskodik, hogy a szelciek a múltban nemcsak jó plébánosok voltak, hanem nacionalisták is. Seliec környéke és hegyvidékje végtelen túrázási lehetőségeket kínál. A Čachovo síközpont egész Szlovákiát ismeri. Kényelmet nyújt a síelők számára nemcsak jó megközelíthetőségével, hanem magas szintű lejtőivel is. A közelben épült Fuggerov dvor agroturisztikai komplexum wellness és lehetőséget kínál a lovaglás kipróbálására. A közelben található egy másik síközpont Šachtičky, és az egész környéket túra- és futópályák köti össze. A mozgás és a megismerés ötvözésének ideális kombinációja a kelta ösvények tanösvényének megtétele, amely igénytelen terepen vezet Čachovtól a Seliec, Balážov és Priechoda körzet határán fekvő Hrádok helységig.

A történelemrajongók, az antik tárgyak gyűjtői és a folklór tisztelői mindig jól érzik magukat a tanyaudvaron, amelyet hagyományosan a falunapra telepítenek. A fényképeken és háztartási cikkeken kívül a gyűjtemény népi ruhákat is tartalmaz, amelyek más önkormányzatokhoz képest egyszerűek és a város közelsége befolyásolja.

A tulajdonos gasztronómiai ínyencsége, amelyet a helyi szakzsargon "kutle" néven emleget, évente sok ínyencet vonz a hagyományosan szervezett Kutliarsky-napra. A gulyásfőzés egyedi versenyének megrendezése nagyon népszerű. Ezt a finomságot az ősök az Alföldről hozták a faluba, kemény munka után, bőséges étkezésként. A fogantyúkból származó étel az évek során háziasodott, hagyománnyá vált, és a "kutel" gulyás főzésével kapcsolatos verseny megszervezése tovább erősítette regionális jellegét. Selčany nem hiába volt "Kutliari" becenévvel.

Seliec egyediségéről szólva meg kell említeni az őslakosok eredményeit. Ahogy Ján Kliment, Ján Urbas, Jozef Rusko és Martin Mesík a múltban képviselte hazánkat a síugrásban, ma a lelkesek ismét arra törekszenek, hogy helyreállítsák e sportág elvesztett dicsőségét, különösen a junior kategóriában, de a a terület.hidak. Nem feledkezhetünk meg az idősebb diákok szenvedélyéről és sikereiről a futballban, a biatlonban, a sífutásban vagy a floorballban.

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Kerékpárosok, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli

Nyitvatartási idő

Az időjárás

hétfő:
07:00 - 12:00
12:30 - 15:30
szerda:
07:00 - 12:00
12:30 - 17:00
csütörtök:
07:00 - 12:00
12:30 - 15:30
péntek:
07:00 - 12:00
Többet látni

Nyitvatartási idő

Az időjárás

hétfő:
07:00 - 12:00
12:30 - 15:30
szerda:
07:00 - 12:00
12:30 - 17:00
csütörtök:
07:00 - 12:00
12:30 - 15:30
péntek:
07:00 - 12:00


Kapcsolatba lépni

Telefon: +421 48 418 1223
honlap: selce.sk
Selce falu
Obecný úrad Selce
Selčianska cesta 132
976 11  Selce
Vidék: Banskobystrický
Időszak: Banská Bystrica
Vidék: Pohronie, Altalaj
 48.7654811, 19.2028636

Tengerszint feletti magasság: 421 m

Obecný úrad Selce
Selčianska cesta 132
976 11  Selce

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események