HU HU
0 hodnotenia
A Gombasecká-barlang a Szlovák-karszt Nemzeti Park egyik legfontosabb barlangja. Főleg a zsugortollak – vékony csöves cseppkőképződmények – előfordulásáról ismert. A Szlovák- és az Aggteleki-karszt barlangjain belül a természeti világörökség része.

Gombasecka barlang

A Gombasecká-barlang a Szlovák-karszt Nemzeti Park egyik legfontosabb barlangja. Főleg a zsugortollak – vékony csöves cseppkőképződmények – előfordulásáról ismert. A Szlovák- és az Aggteleki-karszt barlangjain belül a természeti világörökség része.

A barlangot 1951-ben fedezték fel a szlovák barlangkutató társasághoz kötődő rozsnyói önkéntes barlangászok (V. Rozložník, L. Herényi, Š. Roda, A. Abonyi, A. Rusňák, Š. Ivanec és mások). A fekete kazánon keresztül ásatási munkák segítségével hatoltak be a föld alatti terekbe. Herényi L. és munkatársainak köszönhetően a barlang 1955 óta látogatható. 1968-tól Szlovákia első barlangjaként 10 éven át barlangterápiára használták. A barlang megközelíthető részének hossza 285 m.

Mezozoos közép-triász világos wettersteini mészkövekben, sötétszürke gutensteini mészkövekben, világosszürke gutensteini mészkövekben, világosszürke mészkövekben és dolomitos mészkövekben alakult ki a tektonikus vetők mentén a Fekete-patak korróziós és eróziós tevékenysége következtében, valamint a Márványcsarnokból kifolyó esetenkénti mellékfolyója. A Silicko-Gombase földalatti hidrológiai rendszer része, amely magában foglalja a Szilicei-barlangot is. A két barlangot a Čierne potok eddig ismeretlen szakasza választja el. A Fekete Boilernél emelkedik a felszínre a síkság lábánál, 11 m-rel a Slana völgysíksága felett.

A Gombasecká jaskyňa egy 3057 m hosszú folyóvízi forrásbarlang. A két szintet ovális folyómodellel és helyenként hasadékos folyosók alkotják, melyeket csarnokokba, kupolákba zúdulva kiszélesítenek. A felső szint 5-10 méterrel a Čierne Potok aktív patakja felett van, amely a barlang alsó részein folyik át. Az emeleti száraz átjárót a márványteremben lévő 10 méter mély kútban időnként feltörő vizek alakították ki.

A barlang egyedülálló vékony szinteres szívószálaival tűnik ki – vékony csöves cseppkőképződményekkel, amelyek hossza eléri a 3 métert is. A cseppköveknek, sztalagmitoknak, különféle szinterelerakódásoknak és kéregeknek más formái is léteznek. A levegő hőmérséklete a barlangban eléri a 9,0-9,4 °C-ot, a relatív páratartalom 95-97%.

A Typhloiulus sp. nemzetséghez tartozó ezerlábú felfedezése, amelynek testhossza 26 mm, az eddigi legnagyobb troglobiont - a szlovák barlangok igazi barlangi állata. Denevérek tavasszal csak ritkán találhatók a barlangban. Az elmúlt években a foltos szalamandra (Salamandra salamandra) ősztől tavaszig a bejárati csarnokban tartózkodik.

Forrás: Správa slovenských jaskýň (3.12.2023)
Frissítve: 3.12.2023

Nyitvatartási idő

Az időjárás

Nem meghatározott


Kapcsolatba lépni

Telefon: 0587882020
Email: gombj@ssj.sk
Gombasecka barlang
Rožňava
Gombasecká jaskyňa, 049 11 Slavec
Slavec
Vidék: Košický
Időszak: Rožňava
Vidék: Gemer
 48.562727569944, 20.466509539779

Tengerszint feletti magasság: 269 m

Rožňava
Gombasecká jaskyňa, 049 11 Slavec
Slavec

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események