HU HU

A Kis-Kárpát kilátó felfedezése

(ms)

2 hodnotenia
Fedezze fel az épített Kis-Kárpát kilátókat, amelyek nagy és megismételhetetlen kilátással lepik meg a környéket.

Első megállónk és kiindulópontunk a Svätý Jur feletti kilátó . Szent György központjától gyalogosan körülbelül 20 perc alatt elérhető.

A kb. 4 m magas kilátóból lenyűgöző kilátás nyílik Svätý Jurra és Pozsonyra. A kilátó alatt van egy kis ház is, ahová rossz idő esetén elbújhat.

Kilátás a kilátóból:

129_gl1wbh7ajn.jpg

Körülbelül 20 km-re (kb. 30 perc autóval) Modra irányába, a Veľká Homola dombon, amely Modra városa fölé magasodik, egy Alexander Filípek kilátó található . Modern stílusban épült, és az egykori erdőgazdálkodóról, Alexander Filípekről kapta a nevét, aki nemcsak az erdőket gondozta, hanem hozzájárult a turizmus fejlődéséhez is.
A leggyorsabb és legközvetlenebb feljutás erre a dombra a piros turistajelzés mentén vezet a Zochova chata nad Modrou parkolóból (kb. 2,5 km), amely könnyen megközelíthető autóval, busszal vagy kerékpárral. A kilátó a kék jelzést követõ Modrából és a piros turistajelzés (vagy késõbb a zöld turistajelzés) nyomán Pezinok felõl is megközelíthetõ.

A kilátó valóban magas, a felső kilátó 20,4 méter magasra emelkedik. 120 lépés vezet a tetejére. Ha meghódítja őket, hatalmas és gyönyörű kilátás nyílik nemcsak a környező Kis-Kárpátokra, hanem a Duna-síkságra, a Fehér-Kárpátokra, a Považský Inovecre, a Tribeč-re, a Strážovské vrchy-re, a Vtáčnik-ra, a Veľká Fatra-ra, a Pohronský Inovec-re, a Keleti Alpokra. Ausztriában a Pavlovské vrchy és a gombák Morvaországban.

129_f134yfk27c.jpg

Egy másik állomás a Kukla kilátó , amely körülbelül 10 km-re található a Veľká Homola kilátótól. Dubová falu felett helyezkedik el, sűrű bükk-tölgyesekben.

Kukla kilátójához a Dubová, Modra vagy Píla falu jelzett túraútvonalain juthatunk el.

A kilátó 12 méter magasra nyúlik. A tetejére fa létrákkal lehet feljutni, így különösen gyermekek esetében óvatosabbnak kell lennie. A kilátóból gyönyörű panorámás kilátás nyílik a Vörös-kő várra és a Kis-Kárpátok egy részére a legfelső emeletről.

Kilátás Kukláról északra:

129_9qeobtf4ow.jpg
Forrás: Planet Slovakia (17.8.2019)

A következő kilátóhoz Cerová faluba kell költöznünk, mintegy 35 km-re az utolsó megállótól. A kilátót 2009-ben építették Rozbehov felső széle fölött, ennek megfelelően Rozbehy-nek nevezték el.

A falu tetején fekszik, a temető mellett. Gyalog könnyen megközelíthető, ezért csak egy rövid dombdarabot kell kezelnünk.

7 méter magas, és 35 csigalépcső vezet a kilátóra. Gyönyörű kilátás nyílik a Záhorská-alföld északi részére és a Záruba-dombra . Szintén a közvetlen közelében található Szlovákia első szélerőműve.

Kilátás a kilátóból:

129_j7b9slbqow.jpg
Forrás: Kam na výlety (17.8.2019)

Végül valóban egyedülálló kilátót tartottunk fenn, amely valójában Katarínek romjainak tornya . A katarínkai kolostor romjaihoz a visszaúton Trstínen keresztül jutunk el, miközben Naháč falu felé fordulunk (kb. 24 km). A leggyorsabban Katarínkába Naháč faluból lehet eljutni, a kék jelzést követve (40 perc). Autóval a köves úton is el lehet jutni a parkolóig, ahonnan körülbelül 20 perc sétára van Katarínka. A parkoló felé fordulás Dechtice és Naháč között van.

A kilátót 2017-ben tették elérhetővé a nyilvánosság számára. Ma a Katarínka-torony tekintélyes 30 méteres (10 szintes épületként) és 5 emelettel rendelkezik, a meglévő befejezés nélkül. A süllyesztett tető 2012-ben készült el. Ez egy új épület (6. emelet), amelyet építése (más színű géppel vágott gerendák, cserép) és az 5. emeletről származó fém csigalépcső hangsúlyoz. Emeletek az 1.-5. padlói kézzel ültetett tölgy deszkákból készülnek. A fal koronája korlátként szolgál.

A tetőről láthatja a környező Kis-Kárpát tájat, beleértve a Kis-Kárpátok legmagasabb csúcsát, amely Záruba . Délre az említett falu Naháč, szép időben pedig Nagyszombat látható.

Forrás: Katarínka (17.8.2019)

Panoráma északkeletre:

129_2605t8t7og.jpg
Forrás: Katarínka (17.8.2019)

Kilátás a toronytól délre és Naháč faluba (balra):

129_oppumtjhh2.jpg
Forrás: Katarínka (17.8.2019)
oszd meg
Spracoval: (ms)
Frissítve: 8.6.2020
Forrás: GoSlovakia


Lehet, hogy érdekel