HU HU

A Sziklás bálra a Zöld-tó felett

(ms)

1 hodnotenie
Induljon el velünk egy egész napos túrára hegyeink gömbjein keresztül, amelyet forró jutalommal zárunk.

Kiindulópontunk a White Water . Fél nyolckor itt szinte megtelt a parkoló, ezért javasoljuk, hogy használja a buszjáratot, amellyel el lehet jutni a Bílá voda-ba, és akkor sem kell foglalkoznia a nem éppen olcsó parkolással. Elindulunk a sárga turistajelzés mentén mintegy három órás túrázáshoz az erdőn egy nagyon hideg patak mentén, amelyet néha gyönyörű gyalogos hidakkal hidalunk át. Miután megmásztuk az erdő végén, a Zelený ples völgyébe indulunk, miközben élvezhetjük a Belianske Tátra látványát. A köves úton haladunk tovább a völgyön át, majd a rododendronban fokozatosan fedezzük fel a Magas-Tátra lenyűgöző csúcsait.

Egy idő után megjelenik egy hegyi kunyhó , de a Zöld Bál kacsái először fogadnak minket. A ház a Kežmarok-csúcs és a domináns Jastrabá-torony végei között fulladt. Nemcsak frissítőket, hanem szállást is kínál a turistáknak, miközben egész évben nyitva tart. A Zelené pleso (1551 m tengerszint feletti magasságban) a Magas-Tátra egyik legnépszerűbb és legszebb tava. Főleg a Réz-vízesés tölti be, amely gyönyörű kilátást nyújt a ház fölötti padról.

143_9oe12yy3ao.jpg
Forrás: MegaUbytovanie (8.11.2019)
143_ezrssxqsdg.jpg
Forrás: mapio.net (8.11.2019)

Miután megerősödtünk a háznál és új erőre kaptunk, továbbhaladhatunk az autópályán a Skalnaté pleso felé. Körülbelül 2 óra túra vár ránk. Egy idő után meglátjuk Malé Čierne plesót és Čierne pleso Kežmarokot . A mintegy ötszáz méteres magasságkülönbség megmászása után feltárul előttünk a Tátra és a Zöld-völgy panoráma, amely valóban helyesen viseli ezt a színt a nevében. Bal oldalon a Belianske Tátra mélyzöld masszívumát, Kopské sedlo-t, alatta a fehér tavak völgyét és a Veľké Biele pleso-t látjuk Meďodollal. A Fagyasztott völgytől jobbra, felettük található a Kežmarok-csúcs háromszög alakú fala, amely egyébként 900 méterével a legmagasabb a Tátrában. A völgy fölött vannak a Baranie-szarvak és végül a Fekete Pajzs. Portálunk mottója „ Fedezze fel. Látogatás. Élő. „Pontosan azt rögzíti, amit egyetlen írott szöveg sem tud leírni hegyeink fenségének e nézeteiben.

143_kng91650t6.jpg
Forrás: Wikipedia.sk (11.11.2019)

A vízesés mögötti sziklás szorosban ún folyosók, ismerős láncok várnak ránk. Átmegyünk a Svišťovka alatti nyeregen, amelyet az itt bővelkedő mormota kolóniáról neveztek el. Körülbelül egy és negyed óránk van még a Rocky Ballig. A Huncovská vyhlídka mögött azonban már láthatjuk a Skalnate pleso-i Csillagászati Obszervatórium felvonóit és ezüstkupoláját.

143_qo9ip0igvy.jpg
Forrás: Slovenský cestovateľ (8.11.2019)

A Skalnaté pleso 1764 m tengerszint feletti magasságban található, és csodálatos kilátást nyújt a környékre. A legkisebb turistákat a "SVIŠTIA KRAJINKA" örömmel tölti el - egy öko-minipark Tátrai állatok fából készült szobrával, mormota házikóval és mászókákkal. Az idősek számára a bál körül tanösvény található, érdekes információkkal és feladatokkal, amelyeket megpróbálhatnak megoldani és megtalálni az elveszett csillagképet. Alapvetően kétféleképpen lehet idejutni Tátralomnicból - felvonóval vagy gyalog. A felvonó kevesebb mint 13 perc alatt közvetlenül eljut a Skalnaté pleso területére. Csak érdekességként: a Tatranská Lomnica - Skalnaté pleso felvonó (beleértve a Start közbenső állomást is) hivatalos hossza 3682 m. Tatranská Lomnica - A Lomnický štít felvonó felvonó a Magas-Tátrában. Az 1930-as években épült, és egyedülálló volt a világon (több világrekordot is tartott). Maga a Lomnický štít (2632 m) pedig a Magas-Tátra egyik legismertebb és legnépszerűbb csúcsa. Az oromzatú háromszög alakú piramisból, amely messze meghaladja a környéket, három gerincet bocsát ki.

143_r4qhynqkqg.jpg
Forrás: Spiš Korzár SME (8.11.2019)

A felvonóval Tatranská Lomnica-ba viszünk, ahol meglátogatjuk a Slnečný dom panziót - egy családi típusú céget, amely kiváló házi ételeket kínál, és nem utolsó sorban megcsapolja Pilsen-t, ami a legjobb jutalom lesz egy teljes napi túra. Ha nyáron ellátogat a vendégházba, javasoljuk, hogy kóstoljon meg egy díszes grillezett malacot, és a legnagyobb ínyencek megkóstolhatják az igazán híres házi sajtót is. Jó étvágyat!

143_dv7e4qy1rv.jpg
Forrás: PicBear (8.11.2019)
oszd meg
Spracoval: (ms)
Frissítve: 8.6.2020
Forrás: GoSlovakia


Lehet, hogy érdekel