HU HU

Síhez vagy fürdőruhához? Gyere velünk Poprádra és próbáld ki mindkettőt!

(ms)

1 hodnotenie
A tél lassan kopogtat az ajtónkon, miért ne tervezné most az év legszebb időszakát. Ebben a cikkben Poprád városába és környékére megyünk.

A legnagyobb város, Spiša, amelyet a Magas-Tátra felé vezető átjáró miatt kapott, ezért nem furcsa, hogy 2016-ban 10 legfontosabb európai város listájára került, amelyet a The Guardian brit lap szerint érdemes meglátogatni a tél folyamán.

Mivel a karácsony hihetetlen gyorsasággal közeledik felénk, nem feledkezhetünk meg arról a karácsonyi dekorációról, amely ennek a városnak Poprad városával kapcsolatban van , szeretném mondani az egyik legszebb, ha nem a legszebb az összes szlovák város közül. A város még a karácsonyi díszek térképét is közzéteszi, amely pontosan megmutatja, hol található az összes fő karácsonyi dísz és hogyan juthatunk el hozzájuk. Valószínűleg a leghíresebb a 12 méter magas és 700 kg tömegű karácsonyi angyal , amely hagyományosan szó szerint egy körforgalom közepére érkezik. Nem hagyhat el fényképet sem a karácsonyi bálon, sem az utcáról a Csillagos Ég alatt . Séta az ég alatt olyan, mint a legszebb karácsonyi mese.

158_s61yge4hog.jpg
Forrás: Vianočný anjel a Hviezdne nebo (4.12.2019)
158_e8g2uz6eca.jpg
Forrás: cas.sk (4.12.2019)

Természetesen ennek a városnak megvan a varázsa, és az év ezen időszakán kívül is sok mindent kínál. A legszebb és legnépszerűbb hely sok poprádi polgár és nemcsak poprádi polgárok számára a Námestie sv. Egídia . Ezt a teret a barokk és klasszicista stílusú polgári házak fejlődése határolja. A teret a Szent templom uralja. Egidia a 13. századtól, amely megadja neki egyedi hangulatát. A templom mellett található egy reneszánsz harangtorony is 1658-tól. Közvetlenül a Szent templom mellett. Egídia a Szentháromság evangélikus temploma.

158_wh0tawijtw.jpg
Forrás: Kostol sv. Egídia (4.12.2019)

Poprád városa egyedülállóságát a gyöngyszemének köszönhetően is elnyerte, amely Szepesszombat történelmi központja . A város északkeleti részén található a Poprad folyó felett. Spišská Sobota központja egy frissen felújított térből áll, a harangtoronnyal, a Mária-oszloppal és 1273-tól a késő román stílusú Szent György plébániatemplommal, amely 2011-ben elnyerte az Év Kulturális Emlékműje díjat. A templomban található egy 1662-ből származó faragott orgona, amely legfeljebb 780 cm széles és 814 csövű. Találhat akár 6 oltárt is, amelyek közül a fő az egyik, 1516-tól a lecsei Pál mesteré. A tölcsér alakú tér másik végén található a klasszicista evangélikus templom 1777-ből. A reneszánsz házak között keskeny utca vezet a templomtól az ősi temetőig.

Poprad azonban különösen télen ideális tartózkodási hely. A városba látogatóknak sok nagyobb, de kisebb síterep is elérhető távolságra van, ahonnan valóban csodálatos kilátás nyílik a fenséges Magas-Tátrára. Bónusz az a lehetőség, hogy felfedezzék a Szlovák Paradicsom jeges szurdokainak szépségét, amely csak egy rövid sétára található Popradtól. Közvetlenül Poprádban található a híres AquaCity Poprad vízi park is, ahol az emberek egész évben pihenésre és szórakozásra találnak. Ez a vízi világ az egyik legnagyobb szlovákiai vízi park, és számos vízi és wellness kalandot kínál. A medencéket a közeli geotermikus kút termálvize tölti ki.

Mint említettük, Poprad közelében nagyszámú felső síterep található, ahol nemcsak jól síelhet, hanem gyermekeivel is nagyszerű szórakozást élvezhet. És hogy ne kelljen időt ölni a monitor előtt, hanem aktívan és különösen szórakoztatóan kell használnia, elkészítettük a legközelebbi sípályák listáját, amelyek valóban a sarkon vannak Popradtól. Azonban a legnehezebb feladat továbbra is az Ön számára marad, és ez a választás;)

Lopušná dolinát fogjuk elképzelni a síelés első helyeként, mivel akár két sípályát is találunk itt. Van egy Skitatry síterep , amely más néven Ski Tatrasvit vagy Nová Lopušná dolina . Ez talán a legközelebbi sípálya, amely a Magas-Tátra lábánál található, mindössze 11 km-re Popradtól. Az 1100 m hosszú lejtő a Magas-Tátra egyik legjobb szlalompályája, amely elsősorban tapasztaltabb síelők számára alkalmas, de még a kezdő síelők is megtalálják itt az útvonalukat. A hótakarót technikai hóalkotás biztosítja, a lejtőket két felvonó szolgálja. A legmagasabb állomáson a 240 m-es magasságkülönbség leküzdése után a síelőknek felejthetetlen kilátás nyílik a Magas-Tátra gyönyörű tájára. Az üdülőhelyen síoktató és ingyenes parkolási lehetőség biztosított. A gasztronómiai szolgáltatásokat a gyorsétterem és az étterem képviseli. Végül, de nem utolsósorban meg kell említeni, hogy kiváló minőségű világítással rendelkező esti síelés is működik.
Nagy előnye, hogy ez az üdülőhely kapcsolódik egy másik üdülőhelyhez, és együtt legfeljebb 14 felvonót talál.
A Lopušná dolina sípálya lejtői ismét északkeletre, füves terepen helyezkednek el, és igénytelenségük miatt különösen alkalmasak kezdőknek és középhaladóknak. A sípályák pályáinak minőségét a műszaki hófúvás is biztosítja, ideértve a pályák rendszeres mechanikai karbantartását is. Természetesen van egy parkoló a síterület bejárata előtt. Az üdülőhely síszolgáltatást, kölcsönzést és gyermeksarkot is kínál. Éjszakai síelés folyik, és a sífutók 5 km ápolt sífutópályát élvezhetnek.

Egy másik, szintén nagyon közeli sípálya a Vernár - Studničky . Poprad városától délre, 18 km-re délre, Vernár falutól mintegy 500 méterre, az Alacsony-Tátra és a Szlovák Paradicsom határán található. Az üdülőhely remek családi síelést kínál haladó síelőknek és kezdőknek. A könnyű és közepes nehézségű sípályák 800-1000 m magasságban találhatók. Teljes hosszuk eléri az 1400 m-t. Az üdülőhelyen 3 sífelvonó és egy hókészítési rendszer is található. A lejtőket rendszeresen lánctalpas járművek tartják karban. Előnye az ingyenes parkoló, amely közvetlenül a felvonók alatt található, ugyanakkor a gyermekes szülők vitathatatlan előnye mindenképpen a gyermekfelvonó. A látogatók igénybe vehetik a síiskola, a sífelszerelés-kölcsönző, az egyszerű síszolgáltatás, a tároló és a büfé szolgáltatásait is. Megfelelő mennyiségű természetes hó esetén rendszeresen karbantartanak egy körülbelül 5 km teljes hosszúságú sífutópályát is.

158_0yzpn8myam.jpg
Forrás: Vernár-Studničky (5.12.2019)

Az utolsó megoldás, amelyet elképzelünk, a Liptovská Teplička sípark . Az Alacsony-Tátrában, a Kráľova lyuk északi oldalán található, míg a lejtők északkeletre helyezkednek el. Az üdülőhely megközelíthető Poprádtól, mintegy 20 km-re Spišské Bystré-n keresztül. Az üdülőhely 880–990 m tengerszint feletti magasságban fekszik, a SKI PARK üdülőhely 3 felvonóval rendelkezik, köztük egy iskolával és egy gyermekkel. A lejtők futásának minőségét a lejtők rendszeres beállítása biztosítja. Az üdülőhely parkolója közvetlenül a felvonóknál található. Bár az üdülőhely a kisebbek közé tartozik, a szolgáltatás magas színvonalán nem változtat. A környéken számos büfé található kiváló ételekkel, síkölcsönzéssel, valamint síoktató is használható. Végül, de nem utolsósorban, a szülők minden bizonnyal élvezni fogják a gyermek sarokot.

158_d1w93wdyw1.jpg
Forrás: SKI PARK Liptovská Teplička (5.12.2019)

Mindezek a sípályák rövid sétára találhatók Popradtól, így a cikk ezen része különösen azokat a síelőket fogja kedveskedni, akiket Poprádban vagy a közelben helyeznek el. Ahhoz azonban, hogy vonzzunk egy másik embercsoportot, egy csoportot, amely több fürdőruhát keres, mint sílécet, közvetlenül Poprádra, az AquaCity Poprad vízi parkba költözünk. Ebben az egyedülálló vízi világban, amely egy geotermikus forrás helyén épül, rendkívüli, szórakozással teli pillanatokat tapasztalhat meg a havas Tátra között. Az Aquapark AquaCity Poprad 13 kültéri és fedett medencét, csúszdákat, 350 vízi látványosságot, Szlovákia legnagyobb wellness- és wellnessközpontját, gyermek sarkokat, játszótereket, szórakoztató animációs programokat kínál a gyermekek számára és kivételes 3D lézeres show-t kínál. Tehát az itteni szórakozásról valóban fényűzően gondoskodnak. Az aquaparkról többet megtudhat honlapunkon .

A téli wellness üdülés az AquaCity Poprad szállodákban is így nézhet ki:

158_iuqlxcvbmt.jpg
Forrás: AquaCity Poprad (5.12.2019)
Az AquaCity Poprad nyáron is érdemes ellátogatni:
158_5wowh0ormw.jpg
Forrás: AquaCity Poprad (5.12.2019)

Reméljük, hogy elsősorban Önhöz fordultunk - aktív emberek, akik sportot és szórakozást keresnek, és kissé összekeverték kártyáit a téli vakáció tervezése során. De abban is meg vagyunk győződve, hogy Poprádnak minden látogatónak kínál valamit, különösen ebben a gyönyörű téli szezonban.

oszd meg
Spracoval: (ms)
Frissítve: 8.6.2020
Forrás: GoSlovakia


Lehet, hogy érdekel