HU HU
0 hodnotenia
VIRT (Komáromi járás) Nemcsak Virt, hanem közvetlen környezete is fontos régészeti lelőhely, amelyet az Eneolithic óta folyamatosan laknak. Az első írásos jelentés a Virta-ról származik 1256. Ekkor a Baňa-kastélyhoz, egy csészéhez tartozott: a terület Sephridusnak és a komáromi főesperesnek is. Hangsúlyozni kell, hogy a falu tulajdonosait viszonylag jól ismerjük, nemcsak a középkori fejlődés kezdeti időszakában, hanem a Virtu fiatalabb történelmi fejlődésében is.

Virt falu

VIRT (Komáromi járás) Nemcsak Virt, hanem közvetlen környezete is fontos régészeti lelőhely, amelyet az Eneolithic óta folyamatosan laknak. Az első írásos jelentés a Virta-ról származik 1256. Ekkor a Baňa-kastélyhoz, egy csészéhez tartozott: a terület Sephridusnak és a komáromi főesperesnek is. Hangsúlyozni kell, hogy a falu tulajdonosait viszonylag jól ismerjük, nemcsak a középkori fejlődés kezdeti időszakában, hanem a Virtu fiatalabb történelmi fejlődésében is.

Ez nagyon fontos megállapítás, mert maga a falu fejlődése lehetséges lesz, a jövőben különösen a falu tulajdonosainak családi levéltárában figyelhető meg. A Virt a 19. század közepéig önállóan fejlődött - egészen addig, amíg be nem olvadt Radvaňa nad Dunajom-ba. Az r. 1938-1945 Magyarországhoz tartozott.
Mivel 1990 ismét önálló önkormányzat. Virt csak addig tartozott a Baňa várhoz 1264. Abban az évben Sefrid falu eredeti tulajdonosa az uralkodó beleegyezésével Virta részét - négy eke földet - eladta az esztergomi érsekségnek, konkrétan Fülöp érseknek. Ebben az összefüggésben nagyon érdekes megjegyzés a Szlovák Honismereti Szótárban.
Az érseknek eladott rész mellett Virta megemlíti a "falu várrészét", amely r. 1268-ban a vár Komáromra és Vértyovcornra esett (1598-ig). Ez az információ figyelemre méltó az önkormányzat nevével kapcsolatban. Prof. P. Zigo, aki megvizsgálta a Virt helyi név motivációját, arra a következtetésre jutott, hogy a falu neve magyar eredetű "virrast", ami azt jelenti, hogy "figyelni", "nem aludni", vagy "szóval" vértelek ", ami felső, felső, pajzsot jelent. Prof. Zigo feltételezi, hogy a Virt település neve olyan név volt, amelynek motivációja a falu elhelyezkedése egy olyan helyen, amely a szabad levegőn volt, megfigyelési hely. A hazafias szótárban a kastélyrészről megvilágítatlan jegyzet természetesen nem véletlen. Úgy tűnik, hogy a 13. században itt is létezett erőd. Koncentráljunk azonban más, nagyon sajátos történelmi adatokra, amelyekről a legrészletesebben egy Komárno megyéről szóló monográfiában foglalkozunk, amely Magyarország millenniumi ünnepségének részeként jelent meg. Az említett Vérty család minden bizonnyal a házi nemesség, amely nevét a Virt település nevéről vette fel. Tudjuk róluk, hogy 1598-ban karddal haltak meg, és így a falu többi birtokosa a Bély család lett.

Ez a nemzetség r. 1622 karddal halt meg. Jursa Csajághy és felesége, Korikoly Barbara, a Virtu tulajdonában voltak. Később Husár juhok lettek a falu tulajdonosai. Husár Imrich műve r. 1723-ban letétet adott František Gyulaynak. Tíz évvel később (1733) Vanti František Gyulay beperelte Nedeckovcarai-t. A részvényesek négy, minden bizonnyal vérrel kapcsolatos nemzetség tagjává válnak további specifikáció nélkül: N ed e. cky, P yber, Balog és Martin. A 19. század végén a Pyber család és a kényelmes udvarházban lakó František Farkaš voltak a nagyobb tulajdonosok V irta városában. A kastély eredete a múltra nyúlik vissza 1720, a 19. század elején rekonstrukcióval meghosszabbították. A 18. század első feléig a helyi templom eredete, amelyet Szent szentnek szenteltek. Szentháromság. RÓL RŐL
Még mindig tudjuk, hogy már a Bel IV. a németek itt telepedtek le. Ide tartozik a Virtu Sefrid legrégebbi, külön megnevezett tulajdonosa (minden bizonnyal Sigfried néven). Folyamatosan beszélünk Virtáról, mint faluról, valójában valószínűleg településről volt szó, amely valószínűleg soha nem nőtte ki magát középkori faluvá, saját önkormányzati igazgatással és saját hivatalos menetrenddel. A legnagyobb terjeszkedést a 19. században jegyezték fel - r. 1828-ban 29 ház és 158 lakos élt. Azonban azonnal beolvadt a Radvaria nad Dunajom-ba, amely átvette az önkormányzati igazgatás összes feladatát. E kijelentés ellenére ma nincs oka annak, hogy Virt mint önálló önkormányzat ne birtokolja a címert. Noha nincs történelmi szimbóluma, de több mint hét és fél évszázada fennállása miatt ma már címere van. A falu - termékeny alföld - tudatában a Duna közelében, kiváló éghajlati viszonyokkal - kék pajzsot tervezünk a Virtu címeréhez, amelyben a zöld karból hatalmas arany nap nő ki. Ebben a formában véleményünk szerint a címer a falura jellemző, és megérdemli.

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

Elfogadott fizetések: Készpénz
beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Kerékpárosok, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 22.4.2020
Forrás: Obec Virt

Nyitvatartási idő

Az időjárás

Nem meghatározott

Kapcsolatba lépni

Telefon: +421 903 392 083
honlap: obecvirt.sk
Virt falu
Obecný úrad
Hlavná 47
946 32  Virt
Vidék: Nitriansky
Időszak: Komárno
Vidék: Podunajsko
 47.755538, 18.319629

Obecný úrad
Hlavná 47
946 32  Virt

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események