SK SK
0 hodnotení
Obec Čajkov leží v severnej časti Levického okresu, neďaleko rieky Hron. Je súčasťou Nitrianskeho kraja. Čajkovský chotár má rozlohu 2394 ha. Na západe a juhozápade hraničí s chotárom obce Rybník, na severe s chotárom Tekovskej Breznice, na juhu s chotárom Hronských Kosíh a na východe s chotármi obcí Nová Dedina a Devičany.

Obec Čajkov

Obec Čajkov leží v severnej časti Levického okresu, neďaleko rieky Hron. Je súčasťou Nitrianskeho kraja. Čajkovský chotár má rozlohu 2394 ha. Na západe a juhozápade hraničí s chotárom obce Rybník, na severe s chotárom Tekovskej Breznice, na juhu s chotárom Hronských Kosíh a na východe s chotármi obcí Nová Dedina a Devičany.

Prevažnú časť Čajkovského chotára tvoria hrebene a svahy Štiavnických vrchov. Nachádzajú sa tu dve významné doliny - Bukovská a Sovia. Čajkov leží vo výške 190 m n. m. Najvyšší bod v chotári obce sa nachádza na južných svahoch Priesilu (710 m). Hoci najvyšší z troch vrcholov Priesilu (747 m) už do chotára obce nepatrí, je táto dominanta Štiavnických vrchov považovaná za ,,čajkovský vrch,,.
Najkrajší podľad na čajkovský chotár a široké okolie je z vrcholových andezitových skál zalesnenej kóty Varta (617 m). Z tohoto miesta môžete vidieť celú Soviu dolinu, Novú Dedinu, Bátovce, Jabloňovce a iné obce. V pozadí dominuje najvyšší vrchol Štiavnických vrchov Sitno (1009 m). Z Ipeľskej pahorkatiny vystupuje výrazný vrch Vápnik (274 m) neďaleko Levíc. Na severe sa vypína vrch Priesil (747 m). Severná časť Čajkovského chotára bola začlenená do Chránenej krajinnej oblasti Štiavnické vrchy. Verejnosti krásy okolitej prírody sprístupňuje náučný chodník Čajkovské bralie.
Obec Čajkov patrí k tzv. čilejkárskym obciam. Je charakteristická tým, že sa tu dodnes nosí tradičný tekovský kroj a rozpráva sa mäkkým typom stredoslovenského nárečia, tzv. čilejkárskym nárečím. Ženy z Čajkova dodnes ovládajú umenie náročného zhotovovania bohato zdobených krojov. Tvorbou krojovaných bábik sú známe aj za hranicami Slovenska. V Čajkove sa stále zachovávajú tradície predkov, napríklad stavanie mája alebo oblievačka na Veľkú noc. Obyvatelia Čajkova a návštevníci z celého regiónu si miestny folklór pripomínajú na oslavách Čajkovského vinobrania, ktoré sa konajú pri príležitosti ukončenia zberu hrozna.

Čajkov je známy svojimi vinohradmi a kvalitným vínom. Pestovaniu hrozna sa tu venuje väčšina obyvateľov a jeho korene siahajú až do 11. storočia. Vďaka nemu sa v Čajkove nerozmohlo vysťahovalectvo za robotou do Ameriky v ťažkých časoch veľkej hospodárskej krízy a napriek kolektivizácii v päťdesiatych rokoch sa vinohrady nedostali z rúk svojich majiteľov. Hoci v dnešných časoch pre tunajších obyvateľov vinohradníctvo stratilo existenčný význam, stále patrí k neodmysliteľným súčastiam života v Čajkove a k nevyčerpateľným témam rozhovorov. Ako sa na vinohradnícku obec patrí, miestny vinohradnícky spolok každoročne usporadúva Oblastnú degustáciu vín, ktorá má z roka na rok vyššiu účasť a kvalitu.
V Čajkove sa nachádza obecný úrad, kultúrny dom, poštový úrad, rímsko-katolícky kostol sv. Mikuláša, fara, základná škola pre ročníky 1. - 9.,materská škola a školská jedáleň, tenisové kurty, futbalové ihrisko, telocvičňa, zubná ambulancia, cintorín a dom smútku, Vinohradnícke múzeum v areály bývalej materskej školy....

Doplňujúce informácie

Možnosti dopravy: Pešo, Bicyklom, Autom, Autobusom
Možnosti parkovania: Parkovanie zdarma v okolí

Akceptované platby: Hotovosť
Dohovoríte sa: Slovensky

Vhodné pre: Deti, Rodiny s deťmi, Seniorov, Hendikepovaných, Cyklistov, Mládež, Dospelých
Sezóna: Jar, Leto, Jeseň, Zima
Aktualizované dňa: 22.4.2020
Zdroj: Obec Čajkov

Otváracie hodiny

Počasie

Neuvedené

Kontakt

Telefón: +421 36 638 9221
Webová stránka: obeccajkov.sk
Obec Čajkov
Obecný úrad Čajkov
Čajkov 210
935 24  Čajkov
Kraj: Nitriansky
Okres: Levice
Región: Dolné Pohronie a Poiplie, Tekov
 48.289075, 18.599296

Lokalita Čajkov

Obecný úrad Čajkov
Čajkov 210
935 24  Čajkov

Zobraziť kontakt

tipy na zážitok v okolí Podujatia