HU HU

Trencsénteplic - egy kicsi, de nagy város

(ms)

1 hodnotenie
Ismerjük meg együtt Szlovákia ezt a gyönyörű részét Trencsén közelében, amely mindenképpen több élményt kínál nekünk, mint a termálvíz.

Trenčianske Teplice egy festői, több mint 4000 lakosú fürdőváros, amely a Teplička-patak völgyében fekszik, a Strážovské-hegyek lábánál, 272 méter magasságban. Maga a városközpont gyógyító forró víz forrásain fekszik. A városnak van egy gyönyörű tere és egy nagy parkja , amelyet gondosan karbantartanak. Természetesen emiatt sok kacsa és mókus talált itt otthont. Gyermekei is találnak itt ideiglenes otthont, mivel rengeteg játszótér is található. Trencsénteplicnek megvan a maga varázsa, amelyet meg kell kóstolni és látni. A városra kétségtelenül a legjellemzőbbek a gyógyfürdők , amelyeket először a 13. században említettek. Az Art Film Fest filmfesztivált is itt tartották hosszú évekig, de később Kassára költöztették. Találunk továbbá termálvizes ivóforrást, közvetlenül a sziklában elhelyezett úszómedencét, fehér szarvassal ellátott kilátót, valamint egyéb látnivalókat és műemlékeket.

144_j3m7moeahw.jpg
Forrás: Teplice (12.11.2019)
144_r3wq23jn63.jpg
Forrás: Kúpele-Teplice (12.11.2019)

Ismerjük meg együtt Szlovákia ezt a gyönyörű részét Trencsén közelében, amely mindenképpen több élményt kínál nekünk, mint a termálvíz. Kiindulópontként egy békát választunk a belváros gyalogos övezetében. Ez egy koronás bronzbéka, amely szezonban szökőkútként szolgál, mivel vizet permetez belőle. Közvetlenül mellette van az Ifigénia ivóforrás . A múltban azonban a forrás az udvarház udvarán helyezkedett el, de mivel később elveszett, új kútot fúrtak az udvarházzal szemben. Három márvány prizmás oszlopból áll, amelyekből víz folyik. Megkóstolhatja a vizet, vagy magával viheti. Az Ifigénia valójában az egyetlen szabadon elérhető szabadtéri ivóvíz Trencsénteplicen.

144_rmv34szx8o.jpg
Forrás: Teraz (12.11.2019)
144_q7lq8o329q.jpg
Forrás: Facebook (13.11.2019)

A városban nagyon sok szállodát és panziót találunk. Ha érdekel az építészet, akkor jó helyen jár, mert valóban van mit csodálni. Az egyik legérdekesebb drágakő mindenképpen a híres Hamman, és nem feledkezhetünk meg a Hírességek hídjáról sem. A Mosty-híd felé vezető úton találkozunk a Hammam relaxációs szobával, ahol a relaxáció mellett masszázsokat is felszolgálnak. Korábban a gazdagok fürdőjeként szolgált, ma azonban nemcsak a fürdővendégek, hanem a nagyközönség számára is elérhető. Sokak számára a keleti hammam Trenčianske Teplice legszebb építészeti emléke.
A fürdőn átsétálva elérjük a Hírességek hídját és az azonos nevű szállodát. Trenčianske Teplice kevés látogatója járja körül ezt a hidat, ahol híres színészek nevével ellátott táblák vannak felszerelve. Jelenleg két dicsőség hídja van. Az egyik a szálloda előtt van, a másik 2009 óta a fürdőparkban van.

144_nd0umrby1g.jpg
Forrás: Beautiful Slovakia (13.11.2019)
144_qpt7q3t7s7.jpg
Forrás: ZľavaDňa (13.11.2019)

Mivel bronz békával kezdtük, nem említhetjük a nyári úszómedencét, a Green Frogot , amely nem messze található a központtól. Bohuslav Fuchs építészeti munkája 2015 augusztusában kelt újra életre, és Közép-Európában egyedülálló. Ez a szezonális termálmedence a Teplicei-felföld erdős déli lejtőjén áll, ahol elegánsan illeszkedik egy gyönyörű természeti környezetbe. Az uszodáról bővebben honlapunkon olvashat .

144_dnahzfggwu.jpg
Forrás: ASB (13.11.2019)

Ha még több természetet szeretne látni, és élvezi a túrázást, akkor észhez tér a város körüli erdőkben. Az 575 m magas Klepáč-domb a város fölé emelkedik, mint domináns. A parkból a piros turistajelzés mentén haladva először a Jánošík-barlangot érjük el fél-egy óra alatt gyalog. Azok számára, akik tovább akarnak menni, fel lehet mászni Klepáč csúcsára, és onnan beépített panorámás távcsővel megfigyelni a völgyet. A barlangot főleg banditák, később a lakosok használták vallási célokra. Hossza körülbelül 10,5 méter. A barlang nem rendelkezik cseppdíszítéssel, de az erdei séta mellett valóban kellemes látványosság.

144_7cq9rxy1l5.jpg
Forrás: Slovenský cestovateľ (13.11.2019)

Akár elmész túrázni, akár nem, a jó étel mindenkinek megfelel. A túlnyomórészt fürdővendégek miatt jó néhány lehetőség van a városban, de az Ön számára a LaVita Caféval rendelkező R-CLUB éttermet választottuk. Ez egy 1993 óta nagy hagyományokkal rendelkező családi étterem, amely házi készítésű ételeket kínál. Ennek az eszköznek előnyös a helye, mivel közvetlenül a gyalogos zóna mellett található. Ez pedig az ízléses környezet mellett az egyik előnye, hiszen különféle koncertek és előadások vannak, amelyeket közvetlenül a teraszról nézhet meg, ugyanakkor ízlés szerint fogyaszthat, vagy csak délutáni kávét fogyaszthat.

144_eo7o4ov0kw.jpg
Forrás: Facebook (13.11.2019)

Ha meg szeretné érezni ennek a helynek a különleges hangulatát, javasoljuk, hogy személyesen jöjjön el - nézze meg a szokatlan keleti építészetet, és használja ki a helyi források gyógyhatásait is. Hidd el, hogy újjászületve hagyod a fürdővárosot.

oszd meg
Spracoval: (ms)
Frissítve: 8.6.2020
Forrás: GoSlovakia


Lehet, hogy érdekel