SK SK
3 hodnotenia
Pečeňady ležia v južnej časti považského výbežku Podunajskej nížiny na styku východného okraja sprašovej Trnavskej pahorkatiny s nivou Dudváhu a Váhu. Podľa kanonickej vizitácie z roku 1788 vznikli na niekdajšom brehu Váhu.

Obec Pečeňady

Pečeňady ležia v južnej časti považského výbežku Podunajskej nížiny na styku východného okraja sprašovej Trnavskej pahorkatiny s nivou Dudváhu a Váhu. Podľa kanonickej vizitácie z roku 1788 vznikli na niekdajšom brehu Váhu.

Dve osady, vzdialené od seba čo by človek kameňom dohodil, spojili svoje sily. Keď sa pôvodné Pečeňady a Peťová spojili, dostala obec svoju dnešnú tvár. K zlúčeniu obcí prišlo v roku 1899, keď boli obe vo vlastníctve rodu Uzovičovcov. Pečeňadčania práve rod týchto šľachticov považujú za najväčší prínos vo svojom historickom rozvoji. Najmä posledného potomka ich rodu, šľachtičnú Ľudovítu Uzovičovú-Blundellovú. Ani po sto rokoch od jej smrti neslabne úcta k tejto žene, ktorá sa zaslúžila o taký rozkvet obce, že z toho majú úžitok aj jej súčasní obyvatelia. Ako sami hovoria, šľachtičná bola pre Pečeňady požehnaním. Zaslúžila sa o zlúčenie obcí a dala do stredu obce postaviť kostol, ktorý po nedávnej obnove slúži veriacim dodnes. Hneď vedľa a takmer súbežne vyrástol kláštor, postavený na pamiatku jej brata Pavla. Do kláštora pozvala z Moravy rádové sestry Svätého kríža. Sestry sa starali o výchovu detí, pomáhali a vzdelávali obyvateľov a boli veľmi obľúbené. Po ich odchode zriadili v kláštore materskú a základnú školu i obecný úrad. Kaštieľ Uzovičovcov i s priľahlým parkom vyhlásili za národné kultúrne pamiatky. Už dlhé desaťročia tu sídli detský domov a objekt je po rozsiahlej rekonštrukcii v dobrom stave. V obci nedávno zrevitalizovali park, v ktorom sa nachádzajú aj viac ako 200-ročné platany. 

K parku kedysi patrila aj povestná zeleninová, ovocná a kvetinová záhrada a rybník. V súčasnosti je voľne prístupná verejnosti a v jednej časti je vybudovaný športový areál vrátane novovybudovaného relax centra. Keď v obci oslavovali okrúhlych 800 rokov od písomnej zmienky, bolo to veľkolepé. Oslavy trvali tri dni a obyvatelia si okrem oficiálnej časti užili aj zábavu, koncerty, diskotéku, ohňostroj či vyhliadkovú jazdu vláčikom.

Zdroj: GoSlovakia

Chotár obce o rozlohe 857 hektárov je prevažne odlesnený. Jeho povrch tvoria mladšie treťohorné usadeniny, pokryté sprašou a nivnými uloženinami. Tvrdý lužný les je len na nive v západnej časti. Zo stromov sa tu vyskytujú dub, hrab, buk, jaseň, klen a agát.

Nadmorská výška chotára dosahuje rozpätie 144 – 171 metrov, v strede obce 165 metrov. Počet obyvateľov ku koncu roka 2014 dosiahol číslo 529.

Pečeňadský chotár hraničí na severe s Veľkými Kostoľanmi, na východe s Červeníkom, na juhu a juhozápade s Ratkovcami, ktoré boli predtým súčasťou Žlkoviec, kde sa v cípe dotýka chotára Jaslovských Bohuníc.
Obec administratívne patrí do Trnavskéko kraja a do okresu Pieštany.

V najstarších písomných dokladoch obce sa uvádza ako villa Bissenorum (Byssenorum) -1208-1209, 1216, a villa Beseneu (1254). V preklade to znamená dedina Pečenehov. Obec Peťová bola v r. 1898 zlúčená s Pečeňadmi. Od roku 1920 sa vyskytovali dve formy názvu – Pečeňady i Pečeňany. Od roku 1927 sa ustálil názov obce v terajšej forme na Pečeňady.

Najstaršie osídlenie v chotári obce je zistené už z mladšej a neskorej doby kamennej. Z obce pochádzajú i nálezy z doby bronzovej a stredoveku.

Medzi pamiatky v obci patrí kostol Najsvätejšieho Srdca Ježišovho, kláštor kongregácie milosrdných sestier svätého Kríža (z r. 1899), prícestné kríže a sochy v chotári obce a v časti Peťová je to klasicistický kaštieľ (1825). Obyvatelia obce sa zaoberali poľnohospodárstvom, dnes dochádzajú za prácou, pracujú v Trnave, Jaslovských Bohuniciach, Piešťanoch, vo Vrbovom, no niektorí dochádzajú za prácou i mimo kraj.

Doplňujúce informácie

Možnosti dopravy: Pešo, Bicyklom, Autom, Autobusom
Možnosti parkovania: Parkovanie zdarma v okolí

Akceptované platby: Hotovosť
Dohovoríte sa: Slovensky

Vhodné pre: Deti, Rodiny s deťmi, Seniorov, Hendikepovaných, Cyklistov, Mládež, Dospelých
Sezóna: Jar, Leto, Jeseň, Zima
Aktualizované dňa: 7.9.2022
Zdroj: Pečeňady

Otváracie hodiny

Počasie

pondelok:
08:00 - 15:15
streda:
08:00 - 16:30
piatok:
08:00 - 12:00
Zobraziť viac

Otváracie hodiny

Počasie

pondelok:
08:00 - 15:15
streda:
08:00 - 16:30
piatok:
08:00 - 12:00


Kontakt

Telefón: +421 33 771 9005
Webová stránka: pecenady.sk
Obec Pečeňady
Obecný Úrad Pečeňady
Pečeňady 93
922 07  Pečeňady
Kraj: Trnavský
Okres: Piešťany
Región: Stredné Považie, Mikroregión Naše Jadro
 48.482908, 17.719294

Lokalita Pečeňady

Nadmorská výška: 161 m

Obecný Úrad Pečeňady
Pečeňady 93
922 07  Pečeňady

Zobraziť kontakt

tipy na zážitok v okolí Podujatia