SK SK

Saška Mišiková

0 hodnotení
Včelco je slovenská značka medoviny zo Smoleníc, kde si všetko vyrábajú sami a z vlastných zdrojov. Nedávno sa v Montreale v Kanade uskutočnil svetový kongres včelárov - APIMONDIA a zlatá medaila a titul Najlepšia medovina sveta putovala do Smoleníc historicky už druhýkrát, tentoraz za ich Klasickú medovinu.

Pavol Kudláč, Edo Štibraný a Rado Opálek- to sú tri hlavné mená za ktorými stojí spoločnosť Včelco, ktorá si získala mnoho obdivovateľov. Najskôr medovinu vyrábali len pre seba a svojich známych doma v pivnici a postupne ako si ich medovina získala viac a viac obdivovateľov, začali premýšľať o vytvorení spoločnosti. Včelárstvo bolo pre nich najprv len takým koníčkom popri zamestnaní. Svoje prvé včelstvo si zaobstarali pred 37 rokmi, no momentálne obhospodarujú už viac ako 100 včelstiev. Najprv začali experimentovať s medmi, založili veľkú včelnicu a skúšali vyrobiť medovinu z rôznych druhov medu. No stále im tam niečo chýbalo a nebolo to pre nich to pravé, až napokon namiešali tri druhy medu, ktoré kvasili pri nízkych teplotách, o desať stupňov nižších, ako sú európske štandardy a vyrobili to o čo sa tak dlhé roky snažili. Táto ich medovina dostala aj svoj názov – Včelovina a stala sa prístavom ich spoločnosti Včelco.

Zdroj: Facebook (11.2.2020)

V roku 2007 založil Pavol Kudláč s kamarátmi zo základnej školy Edom Štibraným a Radom Opalkom firmu na produkciu už teraz najkvalitnejších medovín.
Na práci ich najviac baví to že sú prírode, dýchajú čerstvý vzduch a sú v prvom kontakte so včelami. No pravda je taká, že je to kopec obetavej práce. Včelárenie sa pre nich stalo viac než len prácou, je to ich životná filozofia. Medovinu, ktorú vyrábajú sa nevyrába zo dňa na deň, trvá dlhé mesiace až roky, kým sa nám do pohárikov dostane tento výsledok.

Zdroj: Facebook (11.2.2020)

Spolčnosť Včelco vyrávba cca 100-tisíc fliaš medoviny za rok. Dokázali by vyrobiť aj viac, no je pre nich dôležité aby veci robili so srdcom a vlastnými rukami a aby z nich bolo cítiť dušu, keby medovinu vyrábali ešte vo väčšom množstve, osobný kontakt by sa stratil. Medovinu vyrábajú v 6 základných druhoch plus majú špeciálne limitované edície. Okrem medoviny začali vyrábať aj pivo, sajdre a destiláty. V roku 2019 spustili aj Včelársku záhradu. Slúži pre exkurzie školákov, kde môžu zážitkovo-náučným spôsobom nahliadnuť do sveta včiel. Pre priaznivcov medoviny a včelárstva je to zas priestor, kde môžu ochutnať medovinu tam, kde sa to všetko začína.

Spoločnosť včelárov Včelco zo Smoleníc robí svoje produkty so srdcom no je smutné, že napriek tomu má ich biznis pre úbytok včiel v posledných rokoch neistú budúcnosť. Ešte pred pár rokmi mali viac ako 250 včelstiev. Dnes musia veľmi tvrdo pracovať, aby udržali súčasných 100 včelstiev.

Zdroj: Facebook (11.2.2020)
zdieľaj na
Spracoval: Saška Mišiková
Aktualizované dňa: 8.6.2020
Zdroj: GoSlovakia


Mohlo by ťa zaujať