SK SK

Spojil charitu a ekológiu so zubnými kefkami

Dominika Šimončičová

0 hodnotení
Zdravý život sa dá vnímať v širšom i užšom slova zmysle. Ktoré sú kľúčové faktory zdravého životného štýlu? A prečo ľudia hlásajú heslo ,,zabi bobra, zachrániš strom"? Život sa dá kvalitne žiť len v určitom ekologicky prijateľnom prostredí. Ochrana životného prostredia je dlhom celého ľudstva voči budúcim generáciám.

Prečo by sme mali začať meniť našu domácnosť na ekologickú?

Ochránime svoje zdravie, aj keď si to nie vždy uvedomujeme, chemikálie z bežných prostriedkov pri používaní v domácnosti vdychujeme, prehĺtame ( zubné pasty, ústne vody), vstrebávame do kože ( kozmetika, osobná hygiena).

Ušetríme peniaze, aj keď sa eko produkty zdajú na prvý pohľad drahšie v konečnom dôsledku ušetríme. Tieto produkty sú totiž kvalitnejšie, účinnejšie, koncentrovanejšie a šetrnejšie. Investícia sa vám tak vráti v podobe lepšieho zdravia, či životnosti spotrebičov, látok, či povrchových materiálov.

Na Slovensku vznikol super ekologický nápad so zubnými kefkami s názvom Ecoheart.

Kto stojí za značkou Ecoheart?

Je to Slovenská značka a stojí za ňou mladý, talentovaný, inšpiratívny a sympatický muž Roman Kovács. Ecoheart nieje len značkou pod ktorou si predstavíme kompostovateľné bambusové kefky. Ich podnikateľský koncept stojí na jednoduchosti, kvalite a zodpovednosti. Bambusové zubné kefky Ecoheart pomáhajú aj iným, pretože 10 percent z nákupnej ceny kefky venujú na podporu charitatívnym neziskovým projektom. 

Odkiaľ Roman Kovács pochádza a ako Ecoheart kefky vznikli? 

Roman Kovács je z dediny Trnovec nad Váhom, ale pôvodne pochádza zo Šale. V Bratislave na strednej škole študoval mechanika počítačových sietí, ale to moc nebavilo. Skúšal študovať aj na vysokej škole najprv manažment a potom enviromentalistiku. No aj tam vydržal len jeden semester. Snažil sa vymýšľať projekty, ktoré by robili niečo s naším prostredím, okolím a pomáhali by nejakej dobrej myšlienke. Vymyslel napríklad ,, Hugs for špaks", teda ,,Objatie za špaky". Zbieral od ľudí špaky, recykloval a plánoval z nich niečo vyrobiť. Prvý nápad bol aj vtipný, boli to vankúše zo špakov. Vraj to bolo dosť hrozné. Stále premýšľal, čo by mohol robiť a rozmýšľal aj na založením neziskovky. Tam niekde začal vznikať aj Ecoheart, respektívne jeho koncept. Čiže Ecoheart na začiatku neboli drevené zubné kefky, ale princíp podnikania. Neskôr mu napadlo, prečo by to nemohlo byť niečo čo bude mať vlastný produkt. V tom čase sa trochu venoval aj dizajnu, ktoré je jeho hobby dodnes. Hľadal čo by mohlo byť najvýhodnejšie na podnikanie. 


Zdroj: Roman Kovács (24.2.2020)

Na internete našiel americkú značku bambusových zubných kefiek značky Bogobrush, ktorá fungovala na princípe, jednu kúpiš, druhú daruješ. Napríklad nemocnici, alebo detskému domovu.

Inšpirovali ho podobné zubné kefky

Zubná kefka je produkt s ktorou trávite čas dva krát denne. Kefky Ecoheart sú predmety dennej potreby, ktoré sú ekologické, dajú sa recyklovať a okrem toho pomáhajú, lebo desať percent z ich ceny venuje na nejakú dobrú vec. Má veľa kamarátov, ktorí mu s kefkou veľmi pomohli. Radil sa aj so zubnými laborantmi. Za tie roky sa kefka vyvinula a teraz robí na tretej inovácií. Predávajú sa v 5 farebných prevedeniach.

Otvoril internet a zafungoval pán Google. Hľadal spoločnosti, ktoré vo svete vyrábajú zubné kefky. Tých bolo málo a smerovalo to do Číny. Vybral sa teda do Číny, aby osobne doriešil akoby to mohlo fungovať. Kefky sú ekologické a recyklovateľné, okrem vlákien. Najprv keď začínal to bol bambus. Bambus je rýchlo rastúca rastlina, ktorá pokiaľ ju pestujete na farme, neničíme prírodu. Je to dokonalý materiál. Ľahký, pružný, odolný.

Zdroj: Facebook (24.2.2020)

Kam ide 10 percent z ceny kefiek?

vyberá si rôzne projekty. Prispel na lavičku s knižnou búdkou od iniciatívy Ďakujem sused. Zbieral peniaze aj na Free food, veľkú skriňu s chladničkou, kde si mohol človek priniesť akékoľvek jedlo, alebo si aj zobrať. 

Od začiatku premýšľal nad tým, že by bolo dobré vyrábať kefky na Slovensku. Na začiatku to bolo veľmi ťažké vymyslieť aké vlastne stroje by potreboval. Zubné kefky sú jemná robota.

Našiel stroje staré zo 60. rokov minulého storočia

Ide o dva stroje, ktoré kedysi vlastnila spoločnosť Cosmos a vyrábala na nich kefky v Bratislave. Tieto stroje sú zaujímavé tým, že keď na nich robili kefky z plastu, diery do nich vŕtali a potom tam natĺkali vlákna, čo je aj princíp kefiek Ecoheart. Stroje sú teda vhodné pre ich výrobu.

Zdroj: Facebook (24.2.2020)
Zdroj: Facebook (24.2.2020)

Ako by mala dielňa na kefky vyzerať?

Chce vytvoriť chránenú dielňu, kde plánuje zamestnať aspoň dvoch hendikepovaných. Práca pri týchto strojoch vraj nieje ťažká. Okrem nich tam bude aj technik. Jeho snom je urobiť to pri Blumentáli . Tam kefkáreň kedysi fungovala. jej budova je však zbúraná a postavili tam hotel, ale vedľa sú voľné prázdne budovy. 

Aká je výhoda výroby na Slovensku?

Výhoda výroby je vtom, že sa im podarí znížiť ekologickú stopu na minimum, lebo odpadne doprava loďou. Chce nájsť dodávateľov predávajúcich drevo, ktoré sa nedá využiť už na nič, len na spaľovanie. Z lokálnych drevín chce využiť skôr rýchlorastúce, ako topoľ. Má však v pláne aj bukové, či orechové.

Pomáha ešte, keď má značka v názve ,,eko"?

Vraj to nevie posúdiť, ale oveľa viac riešil obal, ktorý má na rozhodovanie väčší vplyv. Na začiatok to bol biely kartón, kde kefku nebolo vidieť. Našiel však niečo iné, pútavejšie čo reprezentuje samotnú kefku a navyše sa dá recyklovať, alebo využiť ďalej. Obal kefky je skúmavka. Je v nej kefka vidieť, človek si do nej môže dať kefku, alebo využiť na niečo iné. Reakcie na obal sú veľmi dobré.

Zdroj: Facebook (24.2.2020)
Zdroj: Facebook (24.2.2020)

Ecoheart dokonca vyrába aj ústnu vodu

Ústa sú domovom milión baktérií, plesní, vírusov a iných toxínov. Špeciálna kombinácia olejov, solí, ústnu dutinu čistí a odstraňuje škodliviny predtým, než sa rozšíria do celého tela. 

Je to handmade ústna voda a je vytvorená z čisto prírodných rastlinných ingrediencií, ktoré udržiavajú prirodzené pH v ústnej dutine. Remineralizuje, posilňuje zuby počas toho, ako osviežuje váš dych.

Zdroj: Facebook (24.2.2020)

Slovensko je krásna krajina, ktorá v mnohom začína ešte len svoj príbeh. Dá sa tu vytvoriť čokoľvek, čo zlepší život nám aj celému svetu. Potrebujeme každého šikovného človeka a najmä jeho odvahu meniť svet. 

Tieto zubné kefky neobídu ani náš e-shop so slovenskými výrobkami - už čoskoro. Pripravujeme pre teba balíčky aké slovenský internet ešte nezažil, ochutnáš to najlepšie zo Slovenska. EcoHeart už čoskoro v našich balíčkoch plných príbehov.

zdieľaj na
Spracoval: Dominika Šimončičová
Aktualizované dňa: 8.6.2020
Zdroj: GoSlovakia


Mohlo by ťa zaujať