HU HU

A bor hagyományaként Hlohovecben újra életre kel

Stanislava Murínová

Stanislava Murínová

0 hodnotenia
A Frašták olvasása, de a Hlohovec írása - mindenkinek, aki ismer minket. Tudják, hogy a szőlőskert évezredes zarándokunk élete. Egy olyan város, ahol az ipar árnyékában sikerült elfelejteni városunk bortermelésének történetét.

És a Fogadók, Borászok és Gasztronómia Céhe próbálja visszaadni a világtérképre, mint a kiváló prémium borok régiója. A céh 2006-ban jött létre, mint a bor és az ízletes ételek körül forgó természetes és jogi személyek önkéntes egyesülete. Hiszen a finom bor és az ínyenc különlegességek összetartoznak! Fraštacký sörutazása után, amelyen legfeljebb 16 hlohoveci és környékbeli vállalat vett részt, a céh úgy döntött, hogy feleleveníti a régió szinte elfeledett borászati hagyományát, és fáradhatatlanul vonzó eseményekkel emlékezteti a helyieket a borkóstolóktól a turizmusig. Hiszen Hlohovec gyökerei olyanok, mintha a szőlőskertbe "temették volna el"!

Helyreállítsa a Hlohovec-Šintava régió dicsőségét!

Így 2006-ban a céh megszervezte a Fraštacka Borút első évét, amely azonnal sikeres volt - legfeljebb 300 látogató indult útnak borért a régióban. Három évvel később 1100-an voltak! Ezen az eseményen főleg a már regisztrált neves bortermelők vesznek részt. A városnak azonban hiányzott a lehetősége a kisebb termelők és a kis családi borászok borgyöngyeinek bemutatására. Ezért kapta el a szót a hlohoveci borkóstolók. A céh tagjait inspirálta a Malokarpatska borvidék sikere is, ahol a borkóstolás idején a helyiek kulturális házakba, falvakba, utcákra és szőlőültetvényekre járnak, hogy "megkóstolják", amit a környékükről származó borászok "forgattak" nekik. idén. Akkor miért kellene az erős borhagyományokkal rendelkező Hlohovecnek lemaradni a Malokarpatska borvidéktől? A céh tagjai nem álltak meg gondolataik és szavaik előtt - és versenyképes Víno Hlohovec borkiállítást kezdtek szervezni. Ötödik éve egyben a Szlovák Köztársaság Nemzeti Borszalonjának jelölő kiállítása is. 2017-ben 8. évére került sor. Hlohovec már régóta köldökzsinórral kapcsolódik szőlőhegyeihez az ősi egykori Šintava városához, amellyel a múltban egységes Hlohovec-Šintava borvidéket is alkotott. Az 1970-es években azonban erőszakosan megosztották: míg a Hlohovec szőlőtermő körzet a Malokarpatska szőlőtermő régióhoz tartozott, Šintavský csatlakozott a nyitrai régióhoz. A céh ezért a Hlohovec-Šintava szőlőtermő régiót igyekszik nemcsak a térképen, de főleg a borbarátok szívébe juttatni.

Lépjen be a borba egy festői tájban!

Ez nemcsak a helyi szőlőtermesztők és bortermelők bemutatásával, hanem a szőlőtermesztés területein keresztüli turistautak helyreállításával is történik. Annak érdekében, hogy a látogatók elhaladhassanak, saját szemükkel látták és megtapasztalták a természet varázsát, az itt termelt szőlőültetvényeket és bort. Ezért ötödik éve rendezi a Šintavsko-nitranská pahorkatina szőlőskertjein keresztüli boros menetelést Považský Inovecbe való átmenetsel, tavasszal és ősszel egyaránt. Mindkét esemény magyarázattal, a szőlőtermesztés történetével és a helyi borok ízlésével egészül ki. A borvidék hlohoveci részébe eső Považský Inovec-hegységben a borszakértőknek lehetőségük nyílik befejezni a Hlohoveci Stará hora őszi menetelését Horné Otrokovce - Dolné Otrokovce - Horné Trhovište - Tepličky - Jašter. Idén ennek a menetnek a 4. éve került megrendezésre az újonnan épített Poniklec tanösvényen, amelyet 2017. szeptember 23-án ünnepélyesen nyitottak meg a nagyközönség előtt. Létrehozói, különösen a Szlovák Turisztikai Klubval együttműködve a céh ambíciója: útvonalának kiterjesztése Šintava környékére, a Poniklec kistérség bortermelő falvainak összekapcsolása, és ezáltal a bortermelők és a természetkedvelők örömére a szőlőterületek összekapcsolása. Gyönyörű a régiónk, gyere és ismerkedj meg!

Van cvengjük!

Jelenleg a céhnek 24 állandó aktív tagja és számos partnere van - Tokajtól Záhorie-ig. A céh tagjai Szlovákiában és Morvaországban elismert vezető szőlő- és bortermelők között vannak. A Víno Černý családi borászat, amely a céh társalapítója, és büszke lehet a hazai és morva borkiállítások rangos érmeire. Richard Soják Szlovákia egyik legjobb szőlőtermesztőjének híre. Erőfeszítéseinek köszönhetően Šomode legszebb helysége megmaradt, és nem tűnt el a térképről, mint sok más szlovákiai borvidék. A 60 hektáros szőlőültetvényekből származó szőlő számos pincészetet díszít, és számos világdíjat nyert. Pavol Melišet Iršaio Oliver díszíti, és a régióban a burčiak legjobb termelőjeként ismert. A PD Hlohovec az egyik legnagyobb szőlőtermesztő mintegy 300 hektáros területen. Szőlőültetvényeiről sok világbor fakadt. A REVA Bojničky szőlőültetvények paradicsoma a Földön. A szőlőültetvény szép teraszokon nő itt, és Ján Hubin agronóm irányításával festői tájképet hoz létre. Hubina junior apja hagyományai szerint folytatja, Tokajka helységében pedig szlovák új nemesekre fogad, akik arra várnak, amikor megmutatják a szlovák vörösborok lehetőségeit. A Vinohrady nad Váhom családból származó Víno Chudý család példaértékű példa a borhagyomány és az éves tapasztalat átadására apáról fiúra, akik mindketten olyan új nemesek úttörői közé tartoznak, mint Rimava, Hron, Dunaj és Malverín. A Cabernet Sauvignon rosé, a Chardonnay vagy a Tramín červený a legjobb szlovák borok közé tartozik. Idén a Šintavan új helyiségek építésébe fektetett be, és a Duna 2015 sikeres válasz minden kedvezőtlen hírre, miszerint Szlovákia nem a minőségi vörösborok gyártásának országa. A Slobodné vinárstvo z Majera Zemianske Sady olyan történetű bor, amely Szlovákiában ritka és eredeti, hasonló az úgynevezett morvaországi termeléshez. hitelesítők. Élő organizmusként érzékelik a bort, amelyet nem kell átalakítani és megváltoztatni borászati készítmények hozzáadásával, javítva annak ízét és aromáját. Éppen ellenkezőleg, megpróbálják megérteni a bor természetes erjedési folyamatát, és hangsúlyozzák a kézműves precizitást. Boruk természetes módon erjed, saját élesztővel. Ha még nem ittad meg a narancsborukat, akkor a boruniverzum jelentős része fel nem ismert! Érdemes megnézni - a csésze alján!

oszd meg
Spracoval: Stanislava Murínová
Frissítve: 8.6.2020
Zdroj informácií a foto: Pavol Tutura


Lehet, hogy érdekel