HU HU

A túrabotokat érdemes használni!

Martina Zvolanská

Martina Zvolanská

0 hodnotenia
Első ránézésre pazarlásnak tűnhet, de remek kiegészítője a túraeszközöknek. Különösen, ha túrázással vagy ún nordic walking.

Mire jók?

A túrázás valóban elterjedt hazánkban, mert nem meglepő, amikor ennyi gyönyörű helyünk van. Akár rövid útra indul, akár néhány napos kirándulásra, feltétlenül csomagoljon magával túrabotokat. Első pillantásra egy olyan triviális dolog, mint a botok, két fő feladatot képes végrehajtani. Az egyik a végtagokra nehezedő nyomás csökkentése, a másik pedig a mozgás közbeni támogatás. Ennek a két tulajdonságnak köszönhetően a botok pozitív hatással vannak egészségünkre. Különösen értékelni fogja őket egyenetlen vagy megerőltető terepen. Nagy segítséget nyújtanak meredek emelkedőn vagy ereszkedésben, ha sziklás felszínen túráznak, és jó támaszt jelentenek számodra, ha havon jársz. Használatukkal maga a biztonság és a teljesítmény is növekszik. Hogyan segíthetnek ezek a botok? Túrázáskor leginkább az alsó végtagok, a csípő és a gerinc ízületeire nehezedünk. Köszönhetően annak, hogy a túrabotok csillapítják a gyaloglás során fellépő ízületekre gyakorolt hatást, ezek segítenek a test leginkább megterhelt részeinek megmentésében. És mivel testünk nincs kitéve ilyen nagy terhelésnek, kevésbé fáradtak vagyunk, és több kilométert fogunk utazni.

Szakértői tanács:

Ha úgy dönt, hogy túrabotokat használ, fontos, hogy megtanulja helyesen használni őket. Mindenesetre mindkét botot használja, amelyek azonos magasságban vannak. Ami a klubok tartását illeti, nem görcsöljük őket, hanem ellazulva, és a kezek a hurokban lógnak. Fontos továbbá, hogy mindkét botot a függőleges tengely mentén a lehető legközelebb helyezzük a testhez. Ennek köszönhetően a botok több megkönnyebbülést hoznak Önnek, és jobban megmentik a kéz izmait. Ha tovább helyezi őket a test függőleges tengelyétől, akkor csökkenti az izmok megkönnyebbülését és stabilitását.

Jelenleg két alapvető formatervezés közül választhat a piacon. Ezek teleszkópos vagy rögzített botok. A teleszkópos oszlopok előnye, hogy könnyen tárolhatók és kevés helyet foglalnak el. Élettartamuk azonban rövidebb a szilárd botokhoz képest. Az anyagokat illetően választhat alumínium-, szén- vagy titánrudak közül. A szén vagy a titán a jobb minőségű termékek közé tartozik. Az egyik döntő tényező a botok kiválasztásában, ill. használatukkor a hosszúságuk is. Az ütők teljes hosszát úgy kell beállítani, hogy az alkar körülbelül derékszögben legyen a vállával. A botok hossza az emelkedésnél rövidebb, az ereszkedésnél hosszabb (kb. 5-10 centiméter). A pálya beállítása a tereptől függ. Mivel ma túrázással foglalkozunk, néhány tippet is adunk a környező kirándulásokhoz.

Ördögök vagy Szikla ereszcsatorna

Az Ördög-vályún át tett túra felejthetetlen kilátást, friss levegőt jelent a tüdejében és lakoma a szemének. Smolenice közelében található természeti emlék. Ezt a helyet különféle karsztképződmények jellemzik, amelyek elkísérnek majd a kanyonban. Az Ördög-vályú a Vlčiareň-rét közelében húzódik, és a gyakran használt zöld turistaút mentén húzódik, amely tovább vezet Zárubáig. Az útvonalat Jahodníkból, a Drina-barlangból vagy a Hlboč-völgyből választhatja. Azonban mindenképpen válasszon szép időjárást ehhez a túrához. Rossz idő esetén - esőben vagy a téli hónapokban, amikor havazik - nem ajánlott meglátogatni az Ördög-csatornát.

Mély

A Hlboča-szurdok, egy nemzeti természetvédelmi terület Smolenice területén található. A Hlboča a smolenicei karszt egyik legjellemzőbb felszíni karszt képződménye. Alapvetően mezolitikus mészkövek és meredek sziklák által alkotott kanyonszerű völgy, amely körülbelül 100 m mély, és különböző túraútvonalak tarkítják. Talán a legnagyobb látványosság a gyönyörű természet mellett a Fallen Water vízesés is, amely egyedüli ebben a szurdokban. A vízesés egy kb. 9 méter magas kőzetképződésen helyezkedik el, és csak nagyobb vizek idején figyelhető meg. A természetvédelmi területet gyakran használják tudományos kutatási, oktatási vagy kulturális-oktatási célokra. Ha meg akarja látogatni, és átkel a Smolenický kras tanösvényen, kövesse a kék turistajelzést.

Garancia esetén

Ha úgy dönt, hogy meglátogatja a Kis-Kárpátok legmagasabb csúcsát - Zárubát (768 méter), közepesen nehéz félnapos túra vár rád. Az egyik kiindulópont lehet Smolenice. A túra a vasútállomáson kezdődik, ahol a sárga jelzést követi. Az állomásról irány a kőbánya, majd az erdő. Útközben meglátod a Havrania skálát is, amely alatt csatlakozol a piros jelzéshez, majd tovább haladsz Záruba tetejéig. Leereszkedve eljut egy kereszteződéshez, ahol a jelölések zöldek lesznek, és ezen a járdán végig az ördögvályú fölötti kereszteződésnél nyeregbe ereszkedik. Ha kedved tartja, sétálhatsz át az Ördög vályúján is, ha nem, akkor fordulj balra a kék turistajelzésre. A turné ezután Smolenický zámek közelében ér véget.

Fekete szikla vagy a "Kis Kárpátok gyöngye"

Ha egy kis adrenalinban szeretne részt venni és kivételes kilátást nyújt a gyönyörű természetre, mindenképpen válassza a Fekete Sziklát, amelyet gyakran joggal neveznek "a Kis-Kárpátok gyöngyszemének". A Black Rock egy jellegzetes sziklaalakzat. Mászás közben élvezheti a vad természet látványát, és ha szerencséje van, útközben akár egy erdei lényt is észrevehet. A Black Rock alapvetően egy hosszú és keskeny sziklás gerinc, amelyet számos lenyűgöző szikla és sziklafal alkot, 30 méteres magasságig. Amint felért a csúcsra, mesés kilátás nyílik a hatalmas Kis-Kárpát erdőkre és a Duna-síkságra. A Kis-Kárpátok Gyöngye Lošonec falu kataszteri területén található. A túra kiindulópontja Lošonec, Smolenice és Plavecký Mikuláš falu lehet.

oszd meg
Spracoval: Martina Zvolanská
Frissítve: 8.6.2020
Foto: wikimedia.org


Lehet, hogy érdekel