SK SK

PEZINOK – MALOKARPATSKÝ KLENOT

Michaela Milá

0 hodnotení
Kto je milovníkom kvalitného vína, histórie, umenia a príjemného prostredia, určite by mal do svojich víkendových a dovolenkových plánov zahrnúť návštevu Pezinka. Mesto je súčasťou Malokarpatskej vínnej cesty, ktorá spája obce a mestá regiónu s vinohradníckymi a vinárskymi tradíciami od Bratislavy až po Smolenice. Pre turistov je zaujímavý ale aj vďaka svojim historickým pamiatkam, meštianskym a vinohradníckym domom, zvyškom hradieb.

Bohatý vďaka vínu

Pezinok sa v kráľovských donačných listinách spomína v roku 1208, po prvej vlne nemeckej kolonizácie sa stal banským a vinohradníckym mestom, v roku 1647 kráľovským mestom. V 17. a 18. storočí prekvital najviac – bol totiž vďaka vínu jedným z najbohatších miest v Uhorsku. Najznámejšími pezinskými pamiatkami sú predovšetkým renesančná radnica, zámok z 13. storočia a štyri kostoly. Anglický park s rybníkom, ktorý založil gróf František Pálfi, je ideálnym miestom na odpočinok nielen pre tých, ktorí vyhľadávajú pokojné miesta, ale aj na prechádzky pre celé rodiny.

Niečo pre gurmánov

Pri objavovaní Pezinka netreba obísť ani vinohradnícko-vinársku expozíciu v Malokarpatskom múzeu, expozíciu predmetov získaných archeologickým výskumom Pezinka a prvú a jedinú Galériu insitného umenia na Slovensku, ktorú milovníci umenia nájdu v zrekonštruovanom Schaubmarovom mlyne so zachovalou mlynskou technikou.

Určite si nenechajte ujsť niektorú z ochutnávok výborných vín od miestnych vinárov a typické gastronomické špeciality malokarpatského regiónu – napríklad v reštauráciách zapojených do projektu Kulinárske chodníčky.

Tradičné vinárske podujatia

  • Vínne trhy (apríl)
  • Víno a levanduľa (júl)
  • Vinobranie (september)
  • Deň otvorených pivníc (november)
  • Svätomartinské požehnanie mladého vína (11. november)

Množstvo náučných chodníkov

Ak máte bližšie k aktívnejšiemu odpočinku, môžete sa prejsť rôznymi náučnými chodníkmi a aj prostredníctvom nich spoznávať miestne pozoruhodnosti. Obľúbené sú napríklad banský náučný chodník, lesnícky náučný chodník, vinohradnícky náučný chodník či historický okruh mestom. Po modrej turistickej značke si môžete prejsť približne 12-kilometrovú trasu Pezinok – Baba.

V meste a okolí sú aj ďalšie možnosti letnej i zimnej turistiky. Okrem značkovaných chodníkov je to jazda na koňoch a tenis v areáli zdravia Rozálka, krytá plaváreň, squashová hala, cyklistické trasy, v zime zjazdárske i bežkárske terény s umelým zasnežovaním a piatimi vlekmi na vrchu Baba. Ak sa obrátite na Mestské informačné centrum v Pezinku, poradia vám pri výbere vašich aktivít vopred, ale aj priamo na mieste.

ZAUJALO NÁS: BEH PEZINKOM

Ak patríte k tým, čo milujú beh, alebo aspoň bežcov radi povzbudzujete s pohárikom dobrého vínka v ruke, nevynechajte tento rok už 7. ročník Lyreco Beh Pezinkom. Je to veľmi kvalitne pripravené športovo-spoločenské podujatie, na ktorom zažijú bežci radosť z behu na 9 km trati so štartom zo zámockého parku cez vinice v okolí Pezinka a návratom do zámockého parku cez mesto, ktoré bežcom úprimne fandí. Organizátorom je Bežecký klub Beh Pezinkom, o.z., trasa je nenáročná, s prevýšením len 68 m. Zvládnu ju aj tí, ktorí sa chcú na pretek postaviť prvý raz. Okrem nadupaných akčných hrdinov tu stretnete aj bežných smrteľníkov – panie po 60-tke, mužov v rokoch, ktorí sa hýbu, lebo majú sedavé zamestnanie, či mladé baby, ktoré sa rozhodli zabojovať pre štíhlu líniu. Vládne tu priateľská atmosféra, diváci ocenia výkon aj toho posledného v cieľovej rovinke. Na deti čakajú už tradičné detské behy, nebude chýbať ani tombola a sprievodné podujatia. Kapacita je 600 bežcov. My z redakcie sme sa Behu Pezinkom po dva roky zúčastnili tiež a vrelo odporúčame! Je to príjemne strávený víkendový deň s rodinou a kamarátmi – necelá hodinka potenia sa na trati a potom prechádzka malebným mestečkom a zaslúžený koláčik či pohár vínka v spoločnosti srdečných Pezinčanov.

www.behpezinkom.sk

zdieľaj na
Spracoval: Michaela Milá
Aktualizované dňa: 8.6.2020


Mohlo by ťa zaujať