SK SK

Ako sa zabaviť keď sme v karanténe

Dominika Šimončičová

0 hodnotení
Karanténa je čas, kedy prinajmenšom 14 dní ostávaš doma so svojimi blízkymi. Ako ju doma prežiť, aby ste sa nenudili a zvládli ju? Prinášame vám zopár tipov, ako prežiť v karanténe a byť v mentálnej a fyzickej pohode.

Naučte sa niečo nového

Nikdy nieje neskoro sa naučiť niečo nové. A súčasná situácia tomu nahráva. Filmy, či aplikácie nevydržia naše ratolesti sledovať večne. Kreativitu je potrebné pestovať už od útleho veku. Využite napríklad pri tom drevené korálky, farby, papier, modelovacie hmoty. Šikovné ručičky si precvičia pri výrobe dekorácií, darčekov pre starých rodičov. Naučte ich aj šiť, môžu si vyrobiť vlastnú hračku, či oblečenie. 

Hrajte sa

Hry patria k najdôležitejším aktivitám človeka, ale niekedy nato zabúdame. V týchto dňoch by sme si to však mali pripomenúť. Oprášte staršie hry ako napríklad človeče nehnevaj sa. Hra, pri ktorej sa vždy zabavia mladí i starší. Zažijete pri tom plno smiechu a aj nervičky budú pritom pracovať, ale veď o tom tá hra vlastne je: ,,človeče, nehnevaj sa". Hrajte sa karty. Je veľa kartových hier, ktoré máte na výber. Čo taký Faraón, Žolík, Uno, Čierny Peter a nakoniec aj pexeso? Vyskúšajte aj vedomostné a jazykové hry. Odporučiť by sme mohli teraz populárne Aktivity. Úlohou súťažiaceho je verbálne opísať, nakresliť alebo mlčky pohybom tela znázorniť predmetnú vec. Ostatní súťažiaci sa snažia uhádnuť o čo ide. Je symbolom skvelej zábavy v kruhu rodiny či priateľov. Ďalšia nezabudnuteľná hra sú Dostihy a Sázky.  Hra, ktorá sa dá hrať niekoľko hodín v kuse a vy si ani neuvedomíte ako vám prešiel čas. Robte to aj bez ohľadu na to ako staré deti máte doma alebo ste v domácnosti samí dospelí. Pocit víťazstva je v súčastnosti veľmi dôležitý.

Pozrite si filmy a serály

Teraz je ten správny čas, aby ste si pozreli nejaký kvalitný film alebo seriál. Jarné premiéry prichádzajú, tak sa priprav. Kľudne si môžeš pozrieť aj seriál, o ktorom si vedel, že je dobrý, no nemal si na neho čas. Ak máš zaplatený napríklad Netflix, tam je mnoho dobrých, priam kvalitných seriálov,. Môžem len odporučiť. Mne osobne sa páčil seriál Locke and Key, určite si pozrite, bude vás baviť. Ja a moja rodina sme ho pozreli za jeden deň :-). Ďalší by som mohla odporučiť pre trošku náročnejších a pre tých, ktorí majú radi niečo hororovejšie, napríklad Haunting of hill House. Taktiež veľmi dobre spracovaný seriál. Je tam mnoho podobných seriálov a filmov, len si treba vybrať. Niektorí máte aj HBO.  Aj tam nájdeš veľa kvalitných filmov a nových, ktoré práve vyšli. Pokiaľ nemáš ani jeden z týchto programov, tak si na stránke Bombuj.tv nájdeš tiež filmy, ktoré sú práve  na Netflixe či HBO, ak vás ponuka štandardných TV programov neoslovuje. Teraz je obdobie dokonalé na nekonečné vysedávanie pred televíziou.

Prečítajte si knihu
Mesiac marec je známy aj ako mesiac knihy. Mnoho ľudí si práve počas marca dáva predsavzatie prečítať aspoň jednu knihu. Určite máte knihu, ktorú ste si chceli už dlhšiu dobu prečítať. Ak ste nemali čas alebo chuť, teraz je tá správna doba si túto knihu konečne prečítať. Pri čítaní prídete na iné myšlienky. Odporučili by sme napríklad nejakú ezoteriku, aby vás  to povzbudilo, poprípade detektívky alebo niečo od Stevena Kinga, poprípade nejaké kriminálky hlavne od Jo Nesbo, fantasy, či scifi. Pre odvážnejších knihy o pandémiách, pretože si myslím, že teraz by sa chceli o tom ľudia dozvedieť niečo viac a viac sa vzdelávať. Na výber je toho veľa a určite si každý nájde tú svoju knihu.

Upratovanie ako zábava

Áno, upratovanie je každodenná činnosť a pre niektorých aj nepríjemnosť. Ale teraz to môžeme využiť ako príležitosť k odreagovaniu sa. Môžete zapojiť aj celú rodinu a ani vás nenapadne pri tejto činnosti myslieť nato, že sme v nejakej karanténe. Do práce v domácnosti je dobrým riešením zapojiť deti v každom veku. Prácu rozdeľte podľa ich schopností. Naučia sa zodpovednosti a poriadku. Zatiaľ čo vy varíte, vaše deti si môžu upratať svoje hračky, utierať prach alebo vyniesť smeti. Deti je pri práci dôležité motivovať. Vytvorte spoločne nástenku, na ktorej rozdelíte jednotlivé činnosti. Ak deti tieto úlohy splnia, na nástenku si budú môcť pripnúť ozdobu alebo nalepiť nálepku. Vďaka jednoduchému triku bude z upratovania zábava aj pre najmenších.

Spríjemnite si utieranie prachu hudbou. Vytvorte si pri upratovaní atmosféru koncertu vášho obľúbeného interpreta. Pripravte si pred upratovaním play list s obľúbenými pesničkami a pustite sa do upratovania. Každý člen rodiny si vyberie svoje obľúbené pesničky. Tak šup šup.

zdieľaj na
Spracoval: Dominika Šimončičová
Aktualizované dňa: 25.3.2020
Zdroj: GoSlovakia


Súvisiace... Napísali o nás

Mohlo by ťa zaujať