SK SK

Ako si vyrobiť dezinfekčný gél na ruky doma?

Saška Mišiková

0 hodnotení
Regály v obchodom zívajú prázdnotou a po dezinfekčnom gély ani stopy. Čo si počnete, ak neviete zohnať dezinfekčný gél na ruky, ktorý by vám pomohol v situáciach, keď si nemôžete umyť ruky? Vyrobte si ho sami doma !

Jedným z najefektívnejších spôsobov, ako sa chrániť pred novým koronavírusom je dôkladné umývanie rúk mydlom a vodou po dobu minimálne 20 sekúnd. Dobrým spôsobom, ako dosiahnuť rovnaký efekt, je nosiť so sebou dezinfekčný prostriedok na ruky v taške či v aute.
Centrum pre epidemiológiu (CDC) odporúča používať dezinfekčný prostriedok na ruky s minimálnym obsahom alkoholu 60%, pretože tento percentuálny podiel alkoholu zabíja určité typy vírusov, ako napríklad chrípku či nový koronavírus. Odporúča sa používať dezinfekciu na ruky s minimálnym obsahom alkoholu 60%, pretože tento percentuálny podiel alkoholu zabíja viaceré typy vírusov.  Ak sa vám už dezinfekčný gél počas aktuálnej epidémie koronavírusu nepodarilo zohnať v obchode, a jeho ceny v e-shopoch sa vám aktuálne zdajú prehnané, vyrobte si účinný dezinfekčný gél na ruky doma.

Čo budeme potrebovať?

- 2/3 hrnčeka roztoku s aspoň 60-percentným obsahom alkoholu (môže to byť napr. Alpa, vodka alebo čistý lieh)

-- 1/3 hrnčeka 100% aloe vera gél

- 5-10 kvapiek čajovníkového oleja (alebo iný esenciálny olej)

- 1/3 hrnčeka 100% aloe vera gél 

- miska na miešanie

- lievik

- prázdna fľaška s dávkovačom alebo rozprašovačom

Príprava dezinfekčného gélu je už vcelku jednochá

- v pripravenej miske zmiešajte alkohol a aloe vera v uvedených množstvách až kým sa obidve ingrediencie dokonale nespoja

- podľa hustoty, ktorá vám vyhovujte môžete zvoliť nasledovný postup: ak chcete konzistenciu hustejšiu pridajte aloe vera gél, ak chcete konzistenciu menej hustú pridajte alkohol

- následne pridajte vôňu pomocou esenciálneho oleja. Pre stredne silnú vôňu by malo stačiť približne 8 kvapiek esenciálnej oleja pre silnejšiu vôňu môžete pridať 10-13 kvapiek. Esenciálny olej pridávajte kvapku po kvapke počas neustáleho miešania a nezabudnite vlastnú dezinfekciu pravidelne ovoniavať. Tipy na vône esenciálnych olejov, ktoré môžete použiť sú napríklad škorica, klinček, mäta. 

- pomocou malého lievika ho jednoducho naplníte do prázdnej pripravenej fľašky. Je praktické, ak má dávkovač, ale môžete si ho aj naliať z fľaše do dlane. 

Je jedno, či si antibakteriálny gél kúpite alebo si ho vyrobíte doma. Použitie je rovnaké. Stačí jednu až dve pumpičku aplikovať na dlane a rozotrieť po celom povrchu rúk. Gél by mal zaschnúť do približne 30 sekúnd. Potom si už ruky neumývajte. Prikladáme vám aj video, keďže sami vieme že niekedy stačí raz vidieť ako niekoľko krát čítať.

Váš tím GoSlovakia

zdieľaj na
Spracoval: Saška Mišiková
Aktualizované dňa: 25.3.2020
Zdroj: GoSlovakia


Súvisiace... Napísali o nás

Mohlo by ťa zaujať