SK SK

Ohrozuje Koronavírus tehotné ženy?

Dominika Šimončičová

0 hodnotení
Tehotné ženy sú vo všeobecnosti náchylnejšie na vírusové ochorenia, ktoré postihujú dýchací systém. Pre zmeny, ktorými prechádza ich telo aj imunitný systém, sú tiež zraniteľnejšie. Zatiaľ neexistujú dôkazy o tom, že by vírus priamo poškodzoval plod. Príznaky nákazy, ako sú horúčka alebo zápal, však môžu tehotenstvo skomplikovať.

Je tehotná žena náchylnejšia na ochorenie COVID-19? Ako sa chrániť v tehotenstve pred šíriacim sa koronavírusom?

Podľa najnovších štúdií stále neexistuje dôkaz, že sú budúce matky náchylnejšie ochorieť závažnejšou formou ochorenia COVID-19. A to aj napriek tomu, že vďaka imunologickým a ďalším zmenám v organizme tehotných žien, sú tehotné ženy všeobecne považované za rizikovejšiu skupinu pre respiračné ochorenia. Doteraz nebol potvrdený ani prenos ochorenia nakazených tehotných žien COVID-19 na plod.

Podľa dostupných informácií doteraz žiadna tehotná žena následkom ochorenia COVID-19 nepodľahla.

Ako by sa podľa odporúčaní mali správať tehotné ženy?

Najdôležitejšia zo všetkého je, pochopiteľne, hygiena a prevencia. Základom, ako aj u zvyšku populácie, je pravidelné a dôkladné umývanie rúk. Tehotné ženy by sa v tomto období mali čo najviac vyhýbať ľudnatejším miestam a necestovať do rizikových oblastí.
Mali by zvýšiť príjem vitamínov, dbať na správnu životosprávu a pokiaľ je to možné, nevynechávať pohyb na čerstvom vzduchu (nie v preľudnených oblastiach).

Dojčenie a koronavírus - informácia pre dojčiace matky

Mnohé dojčiace mamičky určite zaujíma, či je bezpečné, aby bolo ich dieťatko dojčené aj v čase šíriacej sa choroby z koronavírusu.
Pre zdravú ženu je jednoznačne najlepším riešením v čase rýchlo sa šíriacej nákazy dodržiavať zvýšené hygienické opatrenia a zároveň neprestávať s dojčením dieťatka. Ochranné látky v materskom mlieku pomáhajú udržať a budovať imunitný systém dieťaťa a majú vysokú ochrannú funkciu.

Pokiaľ má dojčiaca žena podozrenie na ochorenie COVID-19, mala by sa o dojčení bezdokladne poradiť s ošetrujúcim lekárom tak, aby sa zabránilo prenosu vírusu na dieťa.

217_1w5lhhethk.jpg
Zdroj: Dojčenie a Koronavírus (20.3.2020)
zdieľaj na
Spracoval: Dominika Šimončičová
Aktualizované dňa: 25.3.2020
Zdroj: GoSlovakia


Súvisiace... Napísali o nás

Mohlo by ťa zaujať