SK SK

Prečo ľudia vo veľkom kupujú toaletný papier? Dôvodov je viacero, väčšina je nezmyselných

Maťo Šimončič

Maťo Šimončič

0 hodnotení
Koronavírus rozprúdil návštevu obchodov. Celkom logicky sa ľudia boja, že bude nedostatok tovaru, najmä jedla či dezinfekčných prostriedkov, a tak sa ich snažia vykupovať vo veľkom. Ak aj dnes navštívite nejaký obchod, je dosť možné, že niektoré produkty z vášho zoznamu nekúpite. Jednou z položiek, najmä v zahraničí, býva toaletný papier.

Kým vykupovanie potravín v snahe, aby ľudia nemuseli chodiť do obchodu, ak budú ostatní nakazení, či zaobstarávanie dezinfekčných prostriedkov sa dá vysvetliť, kúpa či dokonca bitky o posledné rolky toaletného papiera, už taký zmysel nedávajú. Hnačky totiž nákazu koronavírusom nesprevádzajú alebo ak, tak len výnimočne, a teda veľký nákup tohto tovaru vo veľkom nie je potrebný. Avšak ľudia ho aj tak skupujú.

Je v tom psychológia

Nad tým, prečo ľudia kupujú v tak veľkom množstve toaletný papier, sa zamyslel aj portál The Conversation a opýtal sa na to rôznych odborníkov.

Niki Edwardsová zo školy verejného zdravotníctva a sociálnej práce z Queenslanskej technologickej univerzity odpovedala, že toaletný papier symbolizuje ovládanie. Ľudia ho vnímajú ako spôsob udržať si hygienu a čistotu pod kontrolou. Aj keď v prípade núdze je možné použiť náhrady v podobe vreckoviek či kuchynských utierok, ľudia o tieto náhrady záujem nejavia.

Pri jeho nákupe ale treba triezvo uvažovať a myslieť aj na iných ľudí, ktorí ho doma momentálne nemajú a nutne si ho potrebujú zadovážiť. Nemá zmysel sa ním zásobiť na niekoľko rokov, veď aj jeden kotúč vydrží pomerne dlhú dobu. Navyše, v prípade núdze, sa dajú použiť iné papierové alternatívy, či v krajnom prípade je možné použiť sprchu alebo bidet, ktoré sú súčasťou kúpeľne.

zdieľaj na
Spracoval: Maťo Šimončič
Aktualizované dňa: 20.3.2020
Zdroj: GoSlovakia


Mohlo by ťa zaujať