Čo potrebujete:
100 g celozrnných podlhovastých piškót
250 g mascarpone (so zníženým obsahom tuku)
150 ml šľahačky
12 – 16 cl rumu
2 balíčky vanilkového cukru (8 g)
škoricu
Na jablkové pyré:
500 g jabĺk
120 ml vody
2 PL cukru
2 ks škorice
šťavu z 1/2 citróna
vyškrabané semienka z 1 vanilkového struku
Ako na to:
Jablkové pyré: Ošúpte jablká, odstráňte jadro a nakrájajte jablká na kúsky. Rozrežte po dĺžke vanilkový struk a vyškrabte semienka. Zahrejte trochu vody v hrnci a potom znížte teplotu a pridajte jablká s cukrom, citrónovou šťavou a paličky škorice. Varte 25 – 30 minút na strednom ohni, kým jablká nezmäknú a šťava sa nezredukuje. Odstráňte paličky škorice a varené jablká rozmixujte. Nechajte všetko vychladnúť a vložte zmes do chladničky.
Vložte podlhovasté piškóty do plastového vrecka a rozdrvte ich valčekom. Zmiešajte mascarpone s rumom, šľahačkou a vanilkovým cukrom, až kým nebude zmes hladká. Vložte jednu vrstvu rozdrvených podlhovastých piškót na dno nádoby (tip: nepoužívajte veľké nádoby). Zakryte ju vrstvou mascarpone v hrúbke 1 cm, posypte ju škoricou a naneste na ňu 1 cm vrstvu jablkového pyré. Celý postup opakujte – skončite s mascarpone posypané škoricou. Nechajte tiramisu v chladničke 3 – 4 hodiny.